Petak, 1 prosinca, 2023

Nedim Sladić otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u novembru

Najpoznatiji bh. meteorolog Nedim Sladić na svojoj Facebook stranici je napisao da nas očekuje novembar koji će ovu jesen svrstati u jednu od najtoplijih od kada postoje mjerenja u BiH.

Preporučeno

Još malo je ostalo do kraja mjeseca oktobra, a naš najpoznatiji meterolog Nedim Sladić objavio je kakve nas vremenske prilike očekuju u novembru.

Na svojoj Facebook stranici je napisao da nas očekuje novembar koji će ovu jesen svrstati u jednu od najtoplijih od kada postoje mjerenja u BiH.

– Obično sredinom ili krajem mjeseca vizualiziram podatke za idući. Ovog puta to sam ostavio za sami kraj, kazao je na početku objave Sladić te nastavio:

Upravo se čita:  Zvanično: Odluka o poništenju doktorata Sebije Izetbegović ide u Službene novine!

– I novembar, prema trenutnim pokazateljima, bi bio topliji mjesec od prosjeka (projekcije su do 2 °C u odnosu na referentni period 1991-2020), što bi ovu jesen svrstalo u red najtoplijih jeseni otkako postoje mjerenja u Bosni i Hercegovini.

Jednostavno, sekvenca polja niskog zračnog pritiska sa Atlantika i blago negativna faza sjevernoatlantske oscilacije (NAO-) sa slabim signalom za blokiranje nad Grenlandom podržavala bi kontinuirani dotok toplog i vlažnog zraka sa jugozapada Europe tako da i tokom 11. mjeseca očekujemo česta južna visinska strujanja, pogotovo u prvom dijelu mjeseca. U prilog idu i trenutne faze Madden-Julian oscilacije (MJO) koje su u fazama 6-7-8-1, povoljne za razbijanje Rossbyevog vala preko Atlantika, a koji koincidira sa NAO-.

Upravo se čita:  UO KCUS-a smijenio Sebiju Izetbegović, evo ko je izabran za v.d direktora

Sve dok je Atlantik ovako jak, kako sam i jučer to napisao, šanse za bilo kakav prodor hladnoće su umanjene u znatnoj mjeri, poručio je Sladić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

“Malo alarmantno zvuči”: Nikšić o mogućem poskupljenju struje i redukcijama

Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana, nećemo povećavati cijenu električne energije za domaćinstva – ona će ostati...

Možda vas zanima i ovo