Petak, 24 svibnja, 2024

Nedim Sladić otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u novembru

Preporučeno

Najpoznatiji bh. meteorolog Nedim Sladić na svojoj Facebook stranici je napisao da nas očekuje novembar koji će ovu jesen svrstati u jednu od najtoplijih od kada postoje mjerenja u BiH.

Još malo je ostalo do kraja mjeseca oktobra, a naš najpoznatiji meterolog Nedim Sladić objavio je kakve nas vremenske prilike očekuju u novembru.

Na svojoj Facebook stranici je napisao da nas očekuje novembar koji će ovu jesen svrstati u jednu od najtoplijih od kada postoje mjerenja u BiH.

– Obično sredinom ili krajem mjeseca vizualiziram podatke za idući. Ovog puta to sam ostavio za sami kraj, kazao je na početku objave Sladić te nastavio:

Upravo se čita:  Upoznajte Seadu Todić (63), diplomanticu na Odsjeku za arapski jezik i književnost

– I novembar, prema trenutnim pokazateljima, bi bio topliji mjesec od prosjeka (projekcije su do 2 °C u odnosu na referentni period 1991-2020), što bi ovu jesen svrstalo u red najtoplijih jeseni otkako postoje mjerenja u Bosni i Hercegovini.

Jednostavno, sekvenca polja niskog zračnog pritiska sa Atlantika i blago negativna faza sjevernoatlantske oscilacije (NAO-) sa slabim signalom za blokiranje nad Grenlandom podržavala bi kontinuirani dotok toplog i vlažnog zraka sa jugozapada Europe tako da i tokom 11. mjeseca očekujemo česta južna visinska strujanja, pogotovo u prvom dijelu mjeseca. U prilog idu i trenutne faze Madden-Julian oscilacije (MJO) koje su u fazama 6-7-8-1, povoljne za razbijanje Rossbyevog vala preko Atlantika, a koji koincidira sa NAO-.

Upravo se čita:  Alisa Mutap otišla u zatvor: Pravosnažno osuđena na dvije i po godine robije

Sve dok je Atlantik ovako jak, kako sam i jučer to napisao, šanse za bilo kakav prodor hladnoće su umanjene u znatnoj mjeri, poručio je Sladić.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas