Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Nedjelja u FBiH uskoro neradni dan? Hasičević objasnio zašto bi to mogla biti dobra odluka

Novi udar na džepove građana BiH! Gorivo opet poskupilo, slijede li lančana poskupljenja? Što je s maržama za pojedine osnovne životne namirnice koje je donijela Vlada Federacije? Proizvodimo li dovoljno hrane, kakvi su poticaji? U avgustu cijene porasle, hoće li još? Zašto se ne ugledamo na zemlje regije?

Preporučeno

O tome su u emisiji “Odgovorite ljudima” Federalne TV gosti bili Kemal Hrnjić, Amir Hasičević, Miralem Galijašević, Hajrudin Žilić.

Amir Hasičević, ministar trgovine FBiH, odgovarajući na pitanje jednog od gledatelja – hoće li se uvesti neradna nedjelja i koliko će to uticati na privredu u Federaciji – kazao je da se prednacrt zakona završava, te da će on ići u zakonsku proceduru.

“Vidjet ćemo kakva će biti njegova sudbina. Mi ćemo insistirati da to prođe na Vladi, mislim da tu ima neka saglasnost”, kazao je.

Upravo se čita:  Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

Smatra kako će uvođenje neradne nedjelje uticati pozitivno na privredu.

“Pokazalo se da prvi mjeseci uvođenja neradne nedjelje u 11 evropskih zemalja koje to imaju su negdje između dva i po i tri posto umanjili opću potrošnju. A umanjenje opće potrošnje utiče na smanjenje inflacije odnosno njeno usporavanje”, pojasnio je ministar.

Prepisano iz Hrvatske?

Upravo se čita:  Zabranjen uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu

Buduće izmjene zakona koje se odavno najavljuju za jesen ove godine, u velikoj mjeri bi mogle biti prepisane od susjedne Hrvatske, s jednom razlikom – u Bosni i Hercegovini će sve nedjelje u godini biti neradne.

Sindikati su ranije pozdravili ovu najavu. Bojazan poslodavaca da će se promet iz Federacije preliti u Republiku Srpsku, a koja nema uređenu ovu oblast na nivou enititeta, ne smatraju opravdanom.

“Ako veliki poslodavci zaista usuglase da će se ti trgovački lanci pridržavati takvih stvari, onda nam je manja bojazan šta će se događati sa Republikom Srpskom. Mi tu apelujemo i na svijest građana i oni su svjesni da radnici u trgovini imaju svoj slobodan dan“, kazao je ranije Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza sindikata Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Stiglo upozorenje na olujni južni vjetar u cijeloj BiH "Budite spremni na smetnje, rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina"

Iz ove odluke, ukoliko ona bude donesena, najvjerovatnije će biti izuzeti ugostitelji, benzinske pumpe, dežurne apoteke, pekare i slično.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo