Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Neko ga anonimno prijavio: Muškarac dobijao socijalnu pomoć u Austriji, pa novac trošio u BiH

Preporučeno

S obzirom na iznos novca, ukoliko bude osuđen, može dobiti i do tri godine zatvora, jer je riječ o krivičnom djelu teške prevare.

Radna grupa austrijskog Državnog servisa za zapošljavanje (AMS) otkrila je još jednu prevaru vezanu za Bosnu i Hercegovinu.

Naime, kako navode tamošnji mediji, državljanin Austrije (47) je otkriven na osnovu anonimne dojave, a nakon provjere se ispostavilo da je bio prijavljen u Austriji, ali je novac od socijalne pomoći trošio u Bosni i Hercegovini, gdje je navodno živio.

On je tokom posljednjih godina od AMS inkasirao 56.000 eura, a socijalnu pomoć je primao od 2019. godine pa sve do momenta prijave.

On nije priveden, nalazi se na slobodi, ali je njegov slučaj prolijeđen javnom tužilaštvu u Kornojburgu. S obzirom na iznos novca, ukoliko bude osuđen, može dobiti i do tri godine zatvora, jer je riječ o krivičnom djelu teške prevare.

Mediji pretpostavljaju da je riječ o čovjeku porijeklom iz BiH, koji je, u međuvremenu, stekao austrijsko državljanstvo, prenose Nezavisne.

Izdvajamo

Izdvajamo

Komplikacije nakon poroda: 29-godišnja porodilja preminula u vozilu hitne pomoći tokom transporta iz Gračanice u UKC Tuzla

Policijska stanica Lukavac, jučer oko 21.15 sati, obaviještena iz Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) Doma zdravlja Lukavac, da je...

Još vijesti za vas