Utorak, 23 srpnja, 2024

Nema više retestiranja pozitivnih na koronavirus u KS

Autor:N1

Preporučeno

Prema novim kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, retestiranja osoba koje su imale pozitivan test nije nužno za otpust iz izolacije. Ovo je učinjeno zbog otežanog rada laboratorija, ograničenih sredstava itd.

U skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na području Kantona Sarajevo ukinuta su retestiranja pacijenata kojima je utvrđeno da boluju od Covida-19.

Redakciji N1 javili su se građani koji su nakon 14 dana trebali u raditi dva retestiranja, kako je ranije bila praksa, ali im je rečeno da se retestiranja više ne rade. Također, ne vrši se više ni testiranja prvih kontakata zaražene osobe ukoliko nemaju simptoma.

Upravo se čita:  Američki špijunski avion ponovo letio iznad Bosne i Hercegovine: Kakve je podatke prikupljao?

Iz JU Dom zdravlja KS rečeno je za N1 kako smjernice određuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a u njihovom slučaju Zavod za javno zdravstvo KS.

“JU Dom zdravlja KS nove smjernice u vezi testiranja i retestiranja pacijenata dobila je 29. juna 2020. godine od spomenutog zavoda i prema njima je obavezna postupati”, rekao je glasnogovornik JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić za N1.

Upravo se čita:  Planirate vikend provesti na moru: Ovo su manje poznati granični prijelazi gdje su zadržavanja minimalna

Prema novim kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, retestiranja osoba koje su imale pozitivan test nije nužno za otpust iz izolacije. Ovo je učinjeno zbog otežanog rada laboratorija, ograničenih sredstava itd.

Kod osoba koje su imale pozitivan test na koronavirus, a koje nisu razvile simptome bolesti smatraju se zdravima 15 dana nakon utvrđivanja postojanja virusa u tijelu. Kod osoba koje su razvile simptome, bez obzira na težinu kliničke slike, smatra se da su zdrave najmanje 10 dana nakon pojave simptoma, plus tri dana nakon što simptomi nestanu.

Upravo se čita:  Sarajevo bi moglo uvesti porez na prazne stanove

Retestiranja se vrše i dalje kod osoba koje i nakon utvrđenog perioda imaju simptome poput kašlja.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas