Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Nepismeni, a položili vozački: Svaki 33. stanovnik u entitetu RS ne zna da čita i piše

Kako je ranije pisao portal Srpskainfo, neki od stanovnika entiteta Republike Srpske, koji ne znaju slova, uspjeli su da polože vozački ispit, uključujući i testove, koji se polažu pismeno.

Preporučeno

Čak 34.928 stanovnika bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, starijih od 10 godina, nepismeno je ili, kako preciziraju statističari, nisu u stanju da napišu ili pročitaju kratak jednostavan tekst, piše portal Srpskainfo.

Podaci su to Republičkog zavoda za statistiku RS, zasnovani na rezultatima popisa iz 2013. godine.

Prema tim rezultatima koji su, doduše, stari 10 godina, u Srpskoj je nepismeno 3,3 odsto stanovnika, dok je na nivou BiH taj procenat 2,8 odsto, što je 14 puta više od standarda UNESCO, po kojem broj nepismenih u jednoj državi ne bi trebalo da prelazi 0,2 posto.

Upravo se čita:  Stiglo upozorenje na olujni južni vjetar u cijeloj BiH "Budite spremni na smetnje, rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina"

U BiH je šest puta više nepismenih žena nego nepismenih muškaraca.

Kada su u pitanju mladi nepismeni ljudi, među njima je najviše pripadnika marginalizovanih grupa, poput Roma.

Zanimljivo je da nepismenih ima i u Banjaluci, i to ne malo. Čak 3.503 Banjalučana, starijih od 10 godina, na popisu 2013. se izjasnilo da ne znaju pisati i čitati.

Upravo se čita:  Samoprozvani psiholog Edin Tule objavio novi video: "Enisa je sa mnom, izvukao sam je"

Među nepismenima u najvećem gradu ovog bh. entiteta je 509 muškaraca i čak 2.994 žena, mahom starijih baka.

Istina, radi se o podacima starim 10 godina, a u međuvremenu se mnogo toga promijenilo. Pitanje je da li danas imamo procentualno više ili manje nepismenog svijeta, jer su mnogi, mahom mlađi i obrazovaniji ljudi napustili BiH.

Kako je ranije pisao portal Srpskainfo, neki od stanovnika entiteta Republike Srpske, koji ne znaju slova, uspjeli su da polože vozački ispit, uključujući i testove, koji se polažu pismeno.

Upravo se čita:  Od žene u BiH oduzet BMW: Vozila je pijana, otkriveno da za kazne duguje 4.500 maraka

Naravno, radi se o korupciji i organizovanom kriminalu, jer on koji su do vozačke dolazili “preko veze”, a među kojima su i nepismeni kandidati, to su platili i do 4.000 KM.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dobre vijesti: Iz Tuzle bi se trebali uspostaviti letovi na šest destinacija u četiri zemlje EU-a, poznate i cijene!

Predstavnici grčke aviokompanije Lumiwings do kraja ove sedmice trebali bi doći u Tuzlu na potpisivanje ugovora s Upravom Međunarodnog...

Možda vas zanima i ovo