Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Nestalo matičnih brojeva: Novorođenčad u BiH od 12. februara van sistema

Preporučeno

Svaka beba rođena nakon 12. februara je niko i ništa, a porodilje ne mogu ostvariti niti jedno pravo. Vijeće ministara treba po hitnom postupku u Parlament dostaviti Zakon o izmjenama i dopuna Zakona o matičnom broju, samo u dijelu koji se tiče implementacije presude Ustavnog suda, kaže Džaferović

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

U Bosni i Hercegovini sve je moguće, pa i nestašica matičnih brojeva, zbog kojih nijedno novorođeno dijete u BiH od 12. februara ove godine ne može dobiti jedinstveni matični broj niti može biti upisano u knjige rođenih. Svaka novorođena beba nakon 12. februara je niko i ništa, ne postoji jer ne može imati identitet, zdravstvenu knjižicu, a porodilje ne mogu ostvariti niti jedno pravo. Zakoni nalažu da je 30 dana od dana rođenja djeteta rok za njegovo registriranje u matičnu knjigu rođenih, ali zbog ovog propusta ti zakoni se moraju kršiti.
Krivicu za ovo snose ponovo bh. političari koji nisu u roku uskladili državni Zakon sa zakonom o lokalnoj upravi Republike Srpske, a u vezi sa ukidanjem dvojnih imena nekih općina u RS-u. U maju 2011. godine Ustavni sud BiH donio je rješenje kojim se Parlamentu BiH nalaže da državni Zakon o matičnom broju usaglasi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, odnosno da se u Zakon o matičnom broju BiH ugrade službeni nazivi općina u RS-u koje imaju dvojna imena. Inicijativu Ustavnom sudu za izmjenu Zakona o jedinstvenom matičnom broju podnijela je Narodna skupština RS-a, rok za provođenje ove naredbe bio je šest mjeseci, ali Parlament nikada nije izmijenio državni zakon. Zbog toga je prošlog mjeseca Ustavni sud BiH donio presudu kojom se izvan snage stavlja državni Zakon o matičnom broju i ona je službeno stupila na snagu 12. februara, kada je objavljena u Službenom listu BiH.

Upravo se čita:  Detalji pronalaska otete djevojčice u BiH, uskoro se vraća majci u Njemačku

– To je katastrofalno po građane BiH. To je direktno ugrožavanje ljudskih prava i pitanje koje je u ovoj fazi gotovo nerješivo, upozorio je ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, te podsjetio: “Mi smo prošle godine ponudili zakon kojim smo usaglasili odredbe sa odlukom Ustavnog suda BiH, ali Parlament BiH nije prihvatio taj zakon, jer su protiv njega glasali predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda. Nakon toga, Ustavni sud je 12. februara poništio odredbe tog člana, što znači da taj član u zakonu više uopšte ne postoji.”

To znači, dodao je on, da su ukinute odredbe koje govore o registracionim područjima u BiH koja su značajna, jer se na osnovu njih određuju posljednje četiri cifre u jedinstvenom matičnom broju. Istakao je da će Ministarstvo Vijeću ministara u narednim danima uputiti prijedlog novog zakona i tražiti da ide u hitnu proceduru, jer, ako ode u redovnu, koja će trajati od tri do šest mjeseci, može da izazove katastrofalne posljedice po građane BiH.

Upravo se čita:  Od danas ponovo omogućene posjete u KCUS

Da je odgovornost za rješavanje ovog apsurda na bh. političarima, potvrdio je i Zvonko Mijan iz Registra Ustavnog suda BiH, “jer su se oglušili na upozorenje da Zakon o matičnom broju moraju uskladiti s Ustavom, kako je bilo naloženo”.

Prema riječima predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije ZD PSBiH Šefika Džaferovića, skandalozno je što roditelji ne mogu službeno upisivati imena svojoj djeci i smatra da je odluka Ustavnog suda trebala ranije biti implementirana jer se BiH i njeni građani uopće nisu trebali naći u ovoj situaciji.
– Da je Vijeće ministara vodilo računa o implementaciji presude na ispravan način, do ovoga ne bi došlo. Vijeće ministara treba po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru dostaviti zakon o izmjenama i dopunama Zakona o matičnom broju, samo u onom dijelu koji se tiče implementacije presude Ustavnog suda. Ako uradi tako, a dužno je, vrlo brzo ćemo imati taj zakon i građani BIH neće imati problema, naglasio je Džaferović.

Upravo se čita:  Vozači, oprez: Privremeno zatvoren granični prijelaz između BiH i Hrvatske

Iako novorođena djeca ne mogu dobiti jedinstveni matični broj, i dalje ih se može upisati u matične knjige rođenih i izvaditi njihov rodni list, napominje matičarka u Općini Centar Sarajevo Mirsada Lingo. Međutim, u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova je da izdaje jedinstveni matični broj. No, ni oni to ne mogu više činiti jer je tako naložio Ustavni sud.

– MUP Kantona Sarajevo, nakon što je zvanično dobio Službeni glasnik u kojem je objavljena odluka Ustavnog suda BiH, dostavio je depeše administrativnim jedinicama da je objavljena odluka koja je obavezujuća i konačna i mi smo prestali izdavanje matičnih brojeva, rekla je direktorica Uprave administracije i podrške MUP-a KS-a Sanja Petrović.

Zakonski matični brojevi se u BiH od 12. ovog mjeseca više ne smiju izdavati. Oni koji su izdati, biće poništeni, što znači da svako dijete koje je rođeno u posljednjih 15 dana praktično ne postoji. Bar ne u sistemu.

(Izvor: Oslobođenje)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas