Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Nesvakidašnji prizor prestravio je građane turskog grada: Istanbul progutao mrkli mrak, dan se u par minuta pretvorio u noć

Preporučeno

Dok se tamni oblak kretao nad Istanbulom, grad je zasula snažna kiša. Nesvakidašnji prizor prestravio je građane turskog grada.

Video, koji je podijeljen na društvenim mrežama i koji je prikupio stotine hiljada pregleda, prikazuje tursku prijestolnicu koju najednom guta mrkli mrak nakon što je u ralje uzme težak, zastrašujući crni oblak koji se nadvija nad grad.

Kako su izvijestili iz turskog meteorološkog zavoda, “oblak debljine 7 kilometara prošao je iznad Istanbula. U međuvremenu je sunce nestalo na 5 minuta, a dan se pretvorio u noć”.

Dok se tamni oblak kretao nad Istanbulom, grad je zasula snažna kiša. Nesvakidašnji prizor prestravio je građane turskog grada.

Stranica TechnoPixel, koja se bavi sličnim meteorološkim fenomenima, sugerira da je ovaj gusti oblak mogao biti posebno velik, tamno obojen kumulonimbus. Kumulonimbusi, poznati i kao grmljavinski oblaci, često imaju tamnu, nisku bazu, koja seže tek nekoliko stotina metara iznad tla.

Foto: Twitter

Jedini su oblaci koji proizvode grad, grmljavinu i munje, a također dovode do jakih pljuskova. Isti mogu izgledati izrazito tamno s obzirom da propuštaju jako malo, ili ništa svjetla.

Brojni su korisnici Twittera u Istanbulu dijelili slike dok se oblak nadvijao nad gradom, da bi, nakon što su oblaci prošli, vrijeme poprimilo poetičan obrat – uključujući i ogromnu dugu koja je dominirala gradskim nebom, prenosi Jutarnji.

Foto: Twitter

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je rezolucija o genocidu u Srebrenici. 84 države su glasale za, 19 protiv a 68...

Još vijesti za vas