Subota, 20 srpnja, 2024

Netanyahu nakon iranskog napada obećao pobjedu, sa Bidenom razgovarao telefonom 25 minuta

Preporučeno

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u kratkoj objavi na društvenoj mreži X napisao da će Izrael postići pobjedu.

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su 25 minuta telefonom. Američki predsjednik rekao je da će SAD nastaviti podržavati odbranu Izraela, ali i da neće učestvovati ni u kakvim ofanzivnim akcijama protiv Irana.

Nakon razgovora s Netanyahuom Biden je rekao da su gotovo svi dronovi i projektili lansirani iz Irana presretnuti, dodajući da će sazvati sastanak čelnika G7. Dodao je da su Iranu pomogle njegove posredničke snage u Jemenu, Siriji i Iraku.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena u pljački kampera u Njemačkoj: Tročlana banda privedena

– Prema mojim uputama, kako bi podržala obranu Izraela, američka vojska je tokom prošle sedmice prebacila avione i odbrambene razarače od balističkih projektila u regiju. Zahvaljujući tim rasporedima i izvanrednoj vještini naših pripadnika, pomogli smo Izraelu da obori gotovo sve nadolazeće bespilotne letjelice i projektile – rekao je Biden.

Naveo je da je u razgovoru s Netanyahuom ponovo potvrdio američku predanost Izraelu.

Upravo se čita:  Vozač kamiona iz BiH učestvovao u jezivoj nesreći u Austriji: Nakon sudara buknuo požar, jedna osoba poginula

– Rekao sam mu da je Izrael pokazao izvanrednu sposobnost odbrane čak i od napada bez presedana – šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu učinkovito ugroziti sigurnost Izraela – zaključio je Biden.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u kratkoj objavi na društvenoj mreži X napisao da će Izrael postići pobjedu.

– Presreli smo, zaustavili ih, zajedno ćemo pobijediti – poručio je.

Upravo se čita:  Vozač kamiona iz BiH učestvovao u jezivoj nesreći u Austriji: Nakon sudara buknuo požar, jedna osoba poginula

Postoje izvještaji da je Izrael uvjeravao SAD da nijedan naredni korak neće napraviti bez konsultacija i da će obavijestiti SAD prije poduzimanja bilo kakve vojne akcije.

Ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da SAD ne želi dalji sukob s Iranom. Te je riječi ponovio i američki državni sekretar Antony Blinken. No, dodao je da će “SAD nastaviti podržavati odbranu Izraela” i braniti svoje osoblje u regiji.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas