Nedjelja, 14 travnja, 2024

Nevenka Savić: BiH čeka 620 miliona eura iz fondova EU

Preporučeno

Nevenka Savić
Nevenka Savić

Nevenka Savić, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, kazala je da, iako Evropska komisija sada u fokus stavlja rješavanje socijalnih i ekonomskih pitanja u BiH kroz inicijative koje su najavili, rješavanje odluke “Sejdić i Finci” i uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije i dalje ostaju u vrhu agende.

U intervjuu za “Nezavisne” ona najavljuje oko 620 miliona eura za BiH kroz program IPA 2, u periodu 2014 – 2020, ali pod jasnim uslovom.

“Sve to, naravno, ukoliko ispunimo preduslov koji se odnosi na mehanizam koordinacije i usvajanje sektorskih strategija”, ističe Savićeva.

NN: Propao je i posljednji ovogodišnji pokušaj Brisela i Štefana Filea, komesara za proširenje, da pomognu bh. liderima da postignu konsenzus o načinu provođenja odluke “Sejdić i Finci”, što je ključni uslov za predaju kredibilne aplikacije za kandidatski status u EU. Da li je proces predaje aplikacije nepovratno izgubljen u 2014. godini?

Savić: Iz izjava komesara Štefana Filea, on lično i Evropska komisija ne namjeravaju više sudjelovati u ovom procesu u smislu medijatora. Istaknuto je da to i dalje ostaje bitan preduslov, da mi po tom pitanju kršimo sporazum i da time sada treba da se bave druge institucije, prije svih Vijeće Evrope i naše domaće institucije. “Sejdić i Finci” i dalje ostaje bitan preduslov za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i podnošenje kredibilne aplikacije za kandidatski status. Međutim, izlaskom Evropske komisije iz ovog procesa kao medijatora ovo pitanje ne bi trebalo da siđe s dnevnog reda bh. institucija i donosilaca odluka.

NN: Ipak, sve su prilike da će i 2014. biti izgubljena godina?

Savić: Znamo kakvi su bili rokovi kada je usvojena “mapa puta”, a ti su rokovi nekoliko puta prolongirani. Nažalost, ništa se nije desilo ni do danas i pitanje “Sejdić i Finci” ostaje jako aktuelno i bitno, jer bez njegovog rješavanja rečeno nam je da ne možemo računati ni na stupanje na snagu SSP-a ni na podnošenje aplikacije, a znamo šta to znači za proces integracija.

NN: Institucije EU su zbog ozbiljnog zastoja BiH na evropskom putu najavile pojačan angažman u našoj zemlji u predstojećem periodu. Na koji se način Brisel namjerava jače fokusirati na BiH?

Savić: Komesar File je prilikom svoje posjete praktično najavio tri inicijative. Ukratko, prva inicijativa je najava Evropske komisije o uspostavljanju programa ekonomskog upravljanja, što će se desiti na sastanku u Londonu. Tom prilikom biće predstavljen novi koncept Evropske komisije, koji podrazumijeva podsticanje konkurentnosti, rasta i zapošljavanja u zemljama zapadnog Balkana, na način da se vezuju krediti evropskih banaka, sredstva IPA i budžetska sredstva zemalja regiona s ciljem ispunjavanja zajedničkih prioriteta. Komesar File je rekao da će BiH imati priliku da od samog početka uzme učešće u tom novom pristupu i konceptu. Evo, vidjećemo nakon Londona kako će ići formulisanje prioriteta.

NN: Znači li to da će Evropska komisija u narednom periodu neka teška politička pitanja staviti u drugi plan radi rješavanja ekonomsko-socijalnih problema u BiH?

Savić: Očigledno je da oni stavljaju fokus i na rješavanje socijalnih i ekonomskih pitanja kroz inicijative koje su najavili, međutim, i dalje ostaju na vrhu agende rješavanje odluke “Sejdić i Finci” i pitanje uspostavljanja efikasnog mehanizma koordinacije. Ne mislim da će od toga odustati ili da će to skloniti u stranu.

NN: Postoje li preliminarne najave o iznosima pomoći koje bi BiH trebalo da dobije u periodu 2014 – 2020. godina kroz program IPA 2?

Savić: Za budžetski period 2014 – 2020. najprije treba usvojiti IPA regulativu, međutim, vjerovatno ćemo imati na raspolaganju oko 620 miliona eura. Sve to, naravno, ukoliko ispunimo preduslov koji se odnosi na mehanizam koordinacije i donošenje i usvajanje sektorskih strategija.

NN: Onih 45 miliona eura iz IPA fondova za 2013, koji su nam oduzeti zbog neprovođenja presude “Sejdić i Finci”, nepovratno je izgubljeno?

Savić Da, ta su sredstva nepovratno izgubljena za BiH i negdje oko Nove godine relocirana su za druge zemlje regiona.

NN: Mogu li predstojeći izbori za Evropski parlament i Komisiju usporiti najavljene inicijative, a pogotovo činjenica da će narednih mjeseci Brisel svu svoju pažnju usmjeriti na događaje u Ukrajini?

Savić: Svi zvaničnici EU naglašavaju da BiH ima evropsku perspektivu. Ne vjerujem da će se to promijeniti bez obzira na to kakva su goruća pitanja za EU i koja garnitura bude na čelu Unije i njenih institucija. Pored svih gorućih pitanja kojima se EU bavi u ovom momentu, zaista ne vjerujem da će to u velikoj mjeri skrenuti njihovu pažnju s BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas