Srijeda, 17 srpnja, 2024

Nevjerovatne cijene u Hrvatskoj: Znate li koliko košta jedna punjena paprika?

Preporučeno

U Splitu je najobičnija kafa nevjerojatnih 25 kn (6 KM), a u Rovinju kila grožđa na tržnici 50 kn (12 KM). Kava na hrvatskoj obali preskupa je i direktoru europske banke, no vlasnika nije briga…

split_turisti-300x174-Jedna je, ali i velika paprika! U njoj su najkvalitetniji mogući sastojci i vrhunski pripremljeni. Služimo je samo u sezoni paprika, nema kod nas proizvoda iz trgovačkih centara i robnih marki.

Razjasnio je tako jedan od vlasnika restorana Element u središtu Splita vrtoglavu cijenu punjene paprike s pireom. On taj obrok cijeni nevjerojatnih 105 kuna (27 KM).
Kako kaže, u njihovu papriku bi mogle stati dvije, ako ne i tri paprike koje nude u drugim restoranima.

Dodao je kako su je lani turisti probali, te da su tukli žlicama o tanjure i vikali da hoće još. Porcija dalmatinske pašticade je kod njih 123 kune (32 KM), a brudeta 115 kuna (30 KM). Ni kafa im nije ‘regularne’ cijene. Obična je nevjerojatnih 25 kuna (6 KM), a kapučino 28 kuna (7 KM).

Upravo se čita:  Tragedija kod Vrbasa: Beba se udavila u gumenom bazenu

– Cijene kod nas prate visoku plaću kuhara, kvalitetu hrane, uređenje interijera. U srcu sezone ovdje radi 15 ljudi, sve to treba platiti. Požalio nam se na visoku cijenu kave i direktor jedne europske banke. Kazao sam mu da i mene smeta što su njima krediti skupi – britak je suvlasnik Elementa.

U susjedstvu im je Tratorria Bajamonti. Deset dekagrama pršuta nude za vrtoglavih 80 kuna (21 KM), gotovo dvostruko skuplje nego drugdje.

Upravo se čita:  Slučajno ili ne? Neobična situacija na javnom servisu Srbije: "Danas je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici"

– Svaki dan kod nas je sve svježe, nema duboko zamrznute hrane. Imamo od ribe prve klase do srdela. Gosti iz Azije ludi su za našim plodovima mora – pohvalila se Ivana Farac, šefice kuhinje Bajamontija.

Nedaleko od tih restorana je bistro NoStress. To je jedino mjesto u Splitu gdje se može pojesti odrezak od istarskog goveda boškarina. Cijene ga 220 kuna (57 KM).
– Pravimo i gulaš od boškarina, a kako bi uopće dobili to meso, morate se učlaniti u AZZRI (Agencija za ruralni razvoj Istre) koja se strogo brine o uzgoju. Naš odrezak je skup jer kilogram boškarina stoji 300 kuna (78 KM) po kilogramu u nabavi – kazala je Žana Alfirević, vlasnica NoStressa.

Upravo se čita:  Nevrijeme u Sloveniji: Padao grad veličine jajeta

S druge strane Hrvatske, u Istri, cijene su na početku turističke sezone također ‘podivljale’.

Za poznate tartufe, za koje kažu da imaju afrodizijačka svojstva, za samo 300 grama treba izdvojiti čak 500 kuna (129 KM) na tržnici. Za ulje od tartufa morat ćete dati 600 kuna (155 KM)za litru. U restoranu Zigante podno Motovuna, odrezak s crnim tartufima stoji 245 kuna, a s bijelima je duplo skuplji.

U restoranu Puntalina ne nude se lignje na žaru ili pizza. Tu je cijena za škampe 450 kuna (116 KM), a za škarpinu 420 kuna (109).

(24sata.hr)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas