Srijeda, 22 svibnja, 2024

Nevrijeme napravilo štetu povrtlarima u Visokom: Marić i Granić obećali pomoć

Autor:Redakcija

Preporučeno

Predsjednik Saveza poljoprivrednika biljne proizvodnje Vladimir Ferzanović zahvalio je ministru Vinku Mariću zbog izlaska na teren zahvaćen nevremenom.

Nevrijeme sa olujnim vjetrom i gradom napravilo je ogromnu štetu poljoprivrednim proizvođačima u mjestu Donje Moštre kod Visokog. Tek treba utvrditi koliko plastenika je oštećeno, kao i zasada različitog povrća, koje je stradalo na otvorenom prostoru.

– Nakon što utvrdimo razmjere štete, resorno ministarstvo će osigurati dio sredstava za poljoprivrednike koji su pretrpjeli gubitke. U Donjem Moštru je nukleus plasteničke i povrtlarske proizvodnje i nevrijeme je jučer zahvatilo upravo taj dio – kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Vinko Marić.

Upravo se čita:  Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za mart 2024. godine iznosi 1.335 KM

On je, sa gradonačelnikom Visokog Mirzom Granićem, obišao poljoprivrednike koji su pretrpjeli najviše štete. Samo kod Hamde Frljka za nekoliko minuta uništeno je više od dvije tone paprike – pristigle za branje. Kod Hamde Neimarlije, koji svoju robu prodaje na zeničkoj tržnici, uništeni su kompletni zasadi kupusa, paprike, karfiola, blitve i drugih poljoprivrednih kultura.

Upravo se čita:  Sarajevski advokat kojem je zapaljen Porsche: 'Nisam ni s kim u sukobu. Tražim da me država zaštiti'

– Već smo poduzeli određene korake da saniramo štetu, koja je sinoć nastala. Građane pozivamo da prijave gubitke, nakon čega će komisija utvrditi u kojem obimu je ta elementarna nepogoda pogodila proizvođače, a nakon toga u saradnji sa kantonom da nadoknadimo štetu – rekao je gradonačelnik Visokog Mirza Granić.

Predsjednik Saveza poljoprivrednika biljne proizvodnje Vladimir Ferzanović zahvalio je ministru Vinku Mariću zbog izlaska na teren zahvaćen nevremenom.

Upravo se čita:  Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti "crveno nebo iznad BiH"

– Ministar Marić je prekinuo godišnji odmor i došao da nas obiđe. Teško će biti svu štetu nadoknaditi ali nadamo se da će biti konkretne pomoći, a ne kao prije tri godine kad od Vlade ZDK nismo dobili ništa – kazao je Ferzanović, saopćila je Press Služba ZDK.

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas