Utorak, 5 prosinca, 2023

Nevrijeme širom Bosne i Hercegovine, snažan vjetar rušio stabla i nosio krovore. Izdato upozorenje

Snažan vjetar koji je zahvatio Bihać polomio je drveće na više lokaliteta u ovom gradu i napravio veću materijalnu štetu.

Preporučeno

U Bosni i Hercegovini je izdato narandžasto upozorenje zbog jakih do olujnih, lokalno i orkanskih udara vjetra, kao i intenzivnijih pljuskova praćenih grmljavinom. Udari vjetra očekuju se širom zemlje do 15 sati.

Foto: Facebook

Snažan vjetar koji je zahvatio Bihać polomio je drveće na više lokaliteta u ovom gradu i napravio veću materijalnu štetu.

Vjetar nije zaobišao ni Vrbanjce kod Kotor-Varoša, gdje je također načinjena značajna šteta na objektima.

Upravo se čita:  Loši putevi uzimaju ljudske živote, gdje završavaju milioni maraka za održavanje?

Iz BIHAMK-a javljaju da su zbog vremenskih prilika učestali odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala. Posebno izdvajaju magistralni put Jajce – Banja Luka (Podmilačje) i Olovo – Kladanj (Karaula) gdje je došlo do rušenja stabala, što ugrožava sigurno saobraćanje.

Foto: Facebook

Kako javljaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, padavine će danas zahvatiti uglavnom sjeverna i istočna područja Hercegovine i zapadna područja Bosne.
Očekivani udari vjetra između 60 i 80, lokalno oko i iznad 90 kilometara na sat. Očekivana količina padavina, u navedenim područjima, između 30 i 50, lokalno do 70 litra po metru kvadratnom.

Upravo se čita:  BiH učestvovala u velikoj policijskoj akciji širom Evrope, 566 uhapšenih

Kada je riječ o nastavku dana u Bosni i Hercegovini će preovladavati oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Foto: Facebook

Tokom poslijepodneva se očekuje postepeni prestanak padavina i smanjenje naoblake. Očekuje se jak vjetar sa olujnim udarima, južni i jugozapadni. Na planinama su mogući orkanski udari vjetra. U drugom dijelu dana vjetar će postepeno slabiti. Dnevna temperatura zraka iznosit će od 17 do 23 stepena Celzijusova.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo