Utorak, 18 lipnja, 2024

Nevrijeme širom Bosne i Hercegovine, snažan vjetar rušio stabla i nosio krovore. Izdato upozorenje

Preporučeno

Snažan vjetar koji je zahvatio Bihać polomio je drveće na više lokaliteta u ovom gradu i napravio veću materijalnu štetu.

U Bosni i Hercegovini je izdato narandžasto upozorenje zbog jakih do olujnih, lokalno i orkanskih udara vjetra, kao i intenzivnijih pljuskova praćenih grmljavinom. Udari vjetra očekuju se širom zemlje do 15 sati.

Foto: Facebook

Snažan vjetar koji je zahvatio Bihać polomio je drveće na više lokaliteta u ovom gradu i napravio veću materijalnu štetu.

Vjetar nije zaobišao ni Vrbanjce kod Kotor-Varoša, gdje je također načinjena značajna šteta na objektima.

Upravo se čita:  Građani, oprez: U ovom dijelu BiH pojavile su se falsifikovane novčanice, među osumnjičenima i Sarajlija

Iz BIHAMK-a javljaju da su zbog vremenskih prilika učestali odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala. Posebno izdvajaju magistralni put Jajce – Banja Luka (Podmilačje) i Olovo – Kladanj (Karaula) gdje je došlo do rušenja stabala, što ugrožava sigurno saobraćanje.

Foto: Facebook

Kako javljaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, padavine će danas zahvatiti uglavnom sjeverna i istočna područja Hercegovine i zapadna područja Bosne.
Očekivani udari vjetra između 60 i 80, lokalno oko i iznad 90 kilometara na sat. Očekivana količina padavina, u navedenim područjima, između 30 i 50, lokalno do 70 litra po metru kvadratnom.

Upravo se čita:  Građani Bosne i Hercegovine moći će od 1. jula aktivirati svoj digitalni identitet

Kada je riječ o nastavku dana u Bosni i Hercegovini će preovladavati oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Foto: Facebook

Tokom poslijepodneva se očekuje postepeni prestanak padavina i smanjenje naoblake. Očekuje se jak vjetar sa olujnim udarima, južni i jugozapadni. Na planinama su mogući orkanski udari vjetra. U drugom dijelu dana vjetar će postepeno slabiti. Dnevna temperatura zraka iznosit će od 17 do 23 stepena Celzijusova.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Kemal Malovčić: Da se pitalo Sarajevo, danas bi radio na njivi

Kemal Malovčić je jedan od najistaknutijih i najdugovječnijih pjevača narodne muzike na prostoru bivše Jugoslavije. Rođen 6. maja 1946....

Još vijesti za vas