Srijeda, 17 srpnja, 2024

Nezadovoljni radnici KTK Visoko sutra pred Vladom FBiH

Preporučeno

Iako su na sastanku koji je u petak održan u Vladi FBiH sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i njegovim saradnicima dogovorili da se nastavi proces privatizacije KTK Visoko, a na osnovu postojećih odluka Federalne vlade, sindikat i radnici KTK Visoko u srijedu stupaju u štrajk.

ktkPrema riječima predstavnika štrajkačkog odbora Eniza Babića, planirano je da se radnici u srijedu, 24.aprila u 08:00 sati okupe ispred zgrade Vlade FBiH. Na protestima u Sarajevu se očekuje više od 500 radnika ovog nekadašnjeg visočkog privrednog giganta, a štrajk se organizuje radi ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava zaposlenika.

Štrajkački odbor ima tri zahtjeva:

1. Smjena Upravnog odbora, Nadzornog odbora i odgovornost prošlih Upravnih odbora, Nadzornih odbora, Skupštine i resornog ministarstva
2. Uvezivanje staža (radnička potraživanja)
3. Provedba Odluka Vlade FBiH (reorganizacija privatizacije).

Podsjećamo, cilj privatizacijskog procesa je, uz ostalo, osiguranje sredstava radi uvezivanja radnog staža za oko 600 KTK-ovih radnika, među kojima ima i onih koji su već ispunili uvjete za penziju.

Inače, riječ je o privatizaciji pojedinih tehnoloških cjelina Kožarsko-tekstilnog kombinata (KTK) u kojem je Federacija BiH vlasnik 67 posto kapitala.

(Avaz)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Prodaje se devastirano bh. odmaralište na čarobnom dijelu hrvatske obale, poznata početna cijena

Grad Zenica objavio je međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće,...

Još vijesti za vas