Subota, 13 srpnja, 2024

Nezavisni operator sistema: Normalizovano napajanje strujom u većini BiH

Preporučeno

Napajanje električnom energijom u Bosni i Hercegovini je upostavljeno u većem dijelu države, potvrđeno je za N1 iz Nezavisnog operatora sistema.

Do nestanka struje u Bosni i Hercegovini došlo je u popodnevnim satima negdje iza 12:30 sati, a prve informacije koje su nadležni saopćili bilo je da je riječ o preopterećenju na mreži.

“Utvrđuju se okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sistema (EES) BIH, koji se dogodio danas, a prema prvim informacijama, došao je zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400kV interkonektivnih vodova”, rekli su nam iz NOS-a.

To je za direktnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BIH.

Upravo se čita:  Nakon 34 sata borbe vatrogasci ugasili požar kod Mostara

Sličan scenario desio se i 20.06.2024. godine, kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore. Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH.

S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom Bosna i Hercegovina ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH.

Trenutno je cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to: BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

“Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400kV i 220kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banja Luci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici. Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mrži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda. Napominjemo da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u Bosni i Hercegovini. Ispad dijela EES BiH se desio zbog kvara u regionu, vrlo aktivno se radi na stabilizaciji sistema”, istakli su.

Upravo se čita:  I kamen bi zaplakao: Almasa je imala osam godina kada se desio genocid, a danas je u UN-u ispričala svoju priču

Trenutni presjek…Vraceno je napajanje svih 400kV trafostanica i vecine 220kV trafostanica. Vrsi se postepeno ubacivanje proizvodnje u koordinaciji sa centrima upravljanja proizvodnje i postepeno ubacivanje konzuma u koordinaciji sa operativnim podrucjima elektroprenosa i nadleznim operatorima distributivnog podrucja. Ocekuje su ubrzo normalizacija stanja.

NOSBiH je u 14:59 sati kompletirao energizaciju svih 400kV i 220kV transformatorskih stanica te dao naloge i upute centrima upravljanja proizvodnjom i operativnim podrucjima elektroprenosa BiH za sukcesivno ukljucivanje proizvodnih objekata i konzumnih transformatorskih stanica 110/x kV. Finalizira se normalizacija stanja i uključivanje preostalih dalekovoda koji su u pogonu./prepričaj ovaj članak ukratko

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas