Subota, 13 srpnja, 2024

Nezavisni operator sistema saopćio razloge nestanka električne energije

Preporučeno

Navode da sada slijedi detaljna istraga, obavještavanje regulatora, formiranje radnih grupa, prikupljanje podataka i svega onoga što bi moglo dovesti do toga da se otkriju detalji

Nezavisni operator sistema Bosne i Hercegovine (NOS) saopćio je da su jučer održali sastanak s 40 učesnika povodom nestanka struje u BiH i regiji.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici Evropske mreže operatora prenosnog sistema za električnu energiju, Regionalna grupa Kontinentalna Evropa i ostali učesnici na kojima je NOS BiH predstavljen kao direktan učesnik u sanaciji incidenta.

Tu su razmatrani uzroci doveli do prekida u snabdijevanju električnom energijom u BiH, Crnoj Gori, dijelu Hrvatske i Albaniji.

– Velike promjene u tokovima, visoke temperature, ispad dalekovoda u Crnoj Gori i Albaniji u kratkom razmaku, prvi ispadi koji su bili u Crnoj Gori i Albaniji (ponavljali su se i dan ranije) doveli su do jučerašnjeg prekida – istaknuto je NOS-a.

– Naponske neprilike u IT (nemogućnost smanjenja tokova na kablu) kaskadni ispadi… Prema prvim informacijama koordinatora SWISS Grid desio se naponski kolaps koji je bio neizbježan. Raspad je rezultovao prekid u napajanju električnom energijom u BiH, dijelu Hrvatske (Dalmacija), dijelu Crne Gore te skoro cijeloj Albaniji – dodaju oni.

Navode da sada slijedi detaljna istraga, obavještavanje regulatora, formiranje radnih grupa, prikupljanje podataka i svega onoga što bi moglo dovesti do toga da se otkriju detalji vezani za nestanak struje i ističu da će se naredni sastanak održati u ponedjeljak.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas