Srijeda, 28 veljače, 2024

Ni oko čega se ne mogu složiti: Izetbegović bi da vrati bh. zlato i novac u državu, Čović ima drugačije mišljenje

Preporučeno

– U vrijeme kad je inflacija 10 posto mi stranim bankama plaćamo trezor da nam čuvaju novac, a oni s tim novcem rade i posuđuju ga, kazao je lider SDA.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH pozvao je danas delegate da se oglase i raspravljaju o povratku bh. zlata i novca iz stranih banaka u domaće.

Izetbegović je ocijenio kako se radi o velikom problemu, posebno što je vrijeme inflacije koja prijeti da će se pogoršati.

– Inflacija će pojesti 10 posto vrijednosti sredstava sa kojima raspolažemo, koji su garancija valute. Mi to držimo u papirima. Njemačka drži 50 posto u zlatu, Amerika skoro sve. Vrijednost zlata je 100 posto porasla. U vrijeme kad je inflacija 10 posto mi stranim bankama plaćamo trezor da nam čuvaju novac, a oni s tim novcem rade i posuđuju ga, kazao je lider SDA.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Dodao je kako je njegova stranka u dva navrata govorila u vezi s ovoim problemom, ali da nije bilo nikakve reakcije. Izetbegović je poručio da vrijednsot bh. monete “curi kao pješčani sat”.

– Mislim da držimo nekoliko tona zlata u nekoj engleskoj banci. Najlakše je svoju sudbinu vezati za euro. Šta bude sa eurom bit će i sa nama, ali će nam sutra od inflacije dati kredit koje ćemo vraćati, a bit ćemo 10 posto siromašniji. Njemačka drži 50 posto u zlatu i neće je pogoditi inflacija kao nas, zaključio je.

Upravo se čita:  BH novinari pozvali Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala SB i Istrage

Izetbegović je kazao da su zakoni tu da se mijenjaju.

– Zašto da se na taj način vežemo za euro? Ko zna šta se može desiti sa našim parama ili da ne vrate zlato iz Engleske? Mislim da to većinom treba biti u zlatu i da se vrati u Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Izetbegović na sjednici Doma naroda.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović kazao je da su currency board i stand by aranžmani spasili BiH monetarno, fiskalno i inflacijski posljednjih 25 godina “u svakom pogledu”.

Upravo se čita:  Pozder i Šešum: Imamo puno prirodnog i historijskog blaga za UNESCO

– Ko to ne razumije meni ga je žao. Ne možete uzeti kad vam nešto treba sa pozicije međunarodnih ugovora koje smo prisvojili sebi. Tada smo jasno definisali ulogu njemačke marke, pa je prešla na konvertibilnu marku, kao i jasnu poziciju prema euru. Jasna je i pozicija prema currency boardu. Odgovorno kažem da su nas oni očuvali. Danas uistinu postoji mnogo rizika oko toga, ali se te politike mogu voditi u okvirima današnjih zakona i sporazuma. Krajnje opasno bi bilo poništiti međunarodne sporazume. posebno su osjetljivi paketi oko monetarne i fiskalne politike”, zaključio je Čović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas