Srijeda, 17 srpnja, 2024

“Nijedan svjedok na licu mjesta, svojim očima, nije vidio počinioce da pucaju u Faću”

Autor:Source.ba

Preporučeno

Branioci Jasike i Mehičevića, advokati Damir Beglerović i Senad Kreho, usprotivili su se prijedlogu za određivanje pritvora, te predložili da se osumnjičenima izrekne mjera zabrane napuštanja adrese stanovanja uz svakodnevne policijske provjere.

Pred sudijom Kantonalnog suda u Sarajevu Jasenkom Ružićem jučer je održana sjednica na kojoj je razmatran prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje jednomjesečnog pritvora Sulejmanu Jasiki i Mustafi Mehičeviću, osumnjičenima za pokušaj ubistva Amira Pašića Faće u subotu u bašti hotela „Evropa“.

Pritvor im je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza, opasnosti zbog ponavljanja krivičnog djela i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenih moglo doći do uznemirenja javnosti.

Tužiteljica je napomenula da je u pravcu Pašića ispaljeno više hitaca iz više pravaca čak i u momentima kada se udaljavao iz bašte, a što je moglo ugroziti ostale prisutne. Ona je u prijedlogu za pritvor iznijela argumentaciju da se radilo o umišljaju te da se može zaključiti da su osumnjičeni došli da liše života Pašića, koji je pukom srećom preživio.

Navela je da je pritvor jedina mjera koja bi omogućila nesmetan nastavak istrage, te da oštećeni Amir Pašić Faćo, koji je zadržan na liječenju, još nije saslušan.

Upravo se čita:  Ministar nema dobre vijesti za penzionere: Delić se trudio odgovoriti zbog čega ne može povećati penzije

Branioci Jasike i Mehičevića, advokati Damir Beglerović i Senad Kreho, usprotivili su se prijedlogu za određivanje pritvora, te predložili da se osumnjičenima izrekne mjera zabrane napuštanja adrese stanovanja uz svakodnevne policijske provjere.

Advokat Damir Beglerović je istakao da nema opasnosti od utjecaja na svjedoke jer su svi očevici već saslušani te da nijedan na licu mjesta, svojim očima, nije vidio počinioce.

Prema njegovim riječima nije ih vidio ni Dado Stojnić koji je sjedio s Amirom Pašićem Faćom u bašti.

– Pobjegao sam u strahu, ništa nisam vidio – pročitao je advokat Beglerović izjavu Stojnića za kojeg smatra da ne treba biti ponovo saslušavan.

Beglerović je dodao da su saslušani i konobari koji također nisu vidjeli ništa osim naguravanja, te potvrdili da je Dado Stojnić sjedio s Pašićem.

Upravo se čita:  Pronađena maca za koju je vlasnik nudio 5.000 KM

Advokat Beglerović je naveo da se iz zapisnika s lica mjesta vidi da je pronađeno više čahura kalibra 7,65 milimetara i jedan metak nepoznatog kalibra, ali da se ne navodi čiji je to metak.

– Imamo neposredna saznanja da je vršen još jedan uviđaj. Svjedoci su rekli da je nađen još jedan NN pištolj. Smatramo da to može biti samo pištolj Amira Pašića. Sudu nije prikazana cjelokupna slika – kazao je Beglerović.

On se usprotivio kvalifikaciji djela, odnosno sumnjičenju Jasike i Mehičevića za pokušaj ubistva, smatrajući da je to samo zato što je oštećeni Amir Pašić Faćo. Naveo je da su kod Pašića sve prostrelne rane, a što su lakše tjelesne povrede.

Advokat Senad Kreho naveo je da im nisu bili dostupni svi dokazi, te da odbrane nisu bile u mogućnosti da sagledaju od čega se brane.

Upravo se čita:  Korida u Čevljanovićima ove godine neće biti održana? “K’o da smo Oktobarfest. Traže od nas da prijavimo radnike, fiskalizujemo šatore i ulaznice”

Kreho je naveo da nisu pokazane psovke Amira Pašića upućene, kako je rekao advokat, “visokim zvaničnicima BiH”.

Kreho i Beglerović su pobrojali Pašićeve povrede, a to su, kako su naveli, prostrelne rane desne podlaktice, lijeve nadlaktice i podlaktice, desne potkoljenice bez proboja kosti koljena s ogrebotinom na glavi. Utvrdili su da Pašiću nije povrijeđen nijedan vitalni organ, a tužiteljica je navela da su odbrane koristile samo jedan od dva nalaza ljekara.

Advokat Beglerović je naveo da Sulejman Jasika ne prolazi kroz kaznenu evidenciju, ali da je Tužilaštvo navelo da prolazi kroz operativnu evidenciju koja se, prema riječima advokata, ne može koristiti kao dokaz. Advokat Kreho je naveo da je Mustafa Mehičević bio osuđivan za krivično djelo ubistva 2008. godine, ali da nakon toga nije počinio nijedno krivično djelo.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas