Utorak, 25 lipnja, 2024

Nikad ranija berba borovnica: Cijena od 12 do 14 KM po kilogramu

Preporučeno

Vegetacija ove godine pokazuje nevjerojatnu ranost, a razlog tome su visoke temperature tokom marta i aprila. Ova nenadana pojava uzrokovala je izuzetno raniji početak vegetacije kod voćnih vrsta, među kojima su i borovnice.

Jedan od proizvođača koji će započeti berbu ovog vikenda je Slobodan Bosančić iz Kadinjana, nedaleko od Laktaša. Na svojih 500 sadnica starih tri godine, očekuje se izuzetno visok prinos, čak do tri kilograma po žbunu.

“Iznenađen sam količinom roda koju vidim na zasadima. Nisam očekivao da će rod biti tako obilan, posebno s obzirom na to da su grmovi još mladi. Prošle godine smo dodali dosta organske tvari, a i pokušali smo suzbiti korov kako bi borovnice imale dovoljno hranjivih tvari. Bobice su krupne i već uskoro krećemo s berbom. Samo nam nedostaje još nekoliko sunčanih dana kako bi potpuno sazrile”, izjavio je Slobodan Bosančić za Agroklub, koji upravlja zasadom dok mu zet Aleksandar pomaže u najtežim zadacima.

Upravo se čita:  Direktor Elektroprivrede BiH nema dobre vijesti: Ispadi, puput jučerašnjeg kolapsa, mogući su i ubuduće!

U Bosančićevom zasadu, zasađene su dvije sorte borovnica: Duke i Chandler. Budući da Chandler sorta sazrijeva kasnije, očekuje se da će berba trajati barem mjesec dana.

Osim obilne berbe, Bosančić ističe da je posebno ponosan na činjenicu da su njegove borovnice uzgojene bez upotrebe pesticida.

“Ove godine smo uspjeli obezbijediti otkup cjelokupnog roda po povoljnoj cijeni, što nam je veliko olakšanje. Nismo koristili pesticide, osim nekoliko organskih tvari, a navodnjavali smo samo kad je bilo potrebno, jer smo imali sreće s obiljem kiše”, dodao je Bosančić.

Upravo se čita:  Nakon nevremena u Doboj Istoku proglašeno stanje prirodne nesreće: Oštećeno 12 solarnih elektrana, štete na stotine hiljada maraka

Kada je riječ o cijeni borovnica ove godine, još nije službeno objavljeno, ali se procjenjuje da će se kretati između 12 i 14 KM po kilogramu. No, uprkos visokoj cijeni, postoji potražnja za domaćim borovnicama, budući da one iz Poljske stižu na tržište tek za dvije ili tri sedmice kasnije.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas