Srijeda, 17 srpnja, 2024

Nikolić: Zločin u Srebrenici je za muslimane kao zločin nad svima njima

Preporučeno

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu za RTS kazao da je s Bakirom Izetbegovićem raščistio sva pitanja, kao i da danas izbjegava teške riječi koje je nekada lako izgovarao

tomislav-nikolicPredsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je sinoć da se Srbija Dejtonskim sporazumom obavezala da pomogne Bosni i Hercegovini da preživi. On je rekao da je sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem raščistio sva pitanja i da Bošnjaci imaju svjetsku podršku pri pominjaju riječi Srebrenica, prenio je novinar agencije Anadolija.

„U Srebrenici se desio strašan zločin koji ne može da bude oprošten, ali zbog njega ne može da strada čitav narod ili čitava država“, rekao je Nikolić.

On je gostujući na javnom medijskom servisu Srbije – RTS-u, upitan da prokomentariše svoje izvinjnje za Srebrenicu, rekao da je to stvar morala i etike i da neće tražiti da se drugi izvine.

Upravo se čita:  Tragedija kod Vrbasa: Beba se udavila u gumenom bazenu

„Ako neko smatra da treba da se izvini zbog zločina koji su počinili pripadnici njegovog naroda, neka se izvini, ako ne smatra, neka živi s tim. Dobio je izvinjenjenje od jednog predsjednika, pa od drugog, a da se sam nije usudio izviniti“, rekao je Nikolić. A, na konstataciju novinara da je to ritual, upitao da li će izvinjenje da dođe od predsjednika Hrvatske i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i „da li je to ritual ili to dolazi iz srca iz duše“.

Nikolić je rekao da zna ko je činio zločine u Srebrenici prije nego što je došlo do oslobađanja Srebrenice, ali i da je potrebno da sva trojica članova Predsjedništva BiH i on odu u Bratunac i Srebrenicu i vide fotografije pobijenih, nemoćnih, čija je brojka, kako je rekao, preko dvije hiljade.

Nikolić je rekao da gdje god ode u svijetu, na istoku, zapadu, jugu ili sjeveru, kažu “kad ćete da se izvinite za Srebrenicu”.

Upravo se čita:  Slučajno ili ne? Neobična situacija na javnom servisu Srbije: "Danas je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici"

„Zato što u svakoj državi žive muslimani, njima je to kao zločin nad svima njima. To jeste bio težak zločin, dalje od toga ne idem, zato što je Skupština Srbije ustanovila stepen tog zločina, moja je dužnost da se ponašam tako“, istakao je Nikolić.

Govoreći o odnosima u regionu, Nikolić je kazao da na marginama svjetskih skupova razgovara i sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, i sa Bakirom Izetbegovićem i dodao da se tada priča da razgovori moraju da se podignu na najviši nivo, ali da je potrebna volja i na drugoj strani.

“Ja sam sve svoje stavove o BiH izrekao i nema razloga da se neko iz BiH ljuti. Svoje stavove o Hrvatskoj iznosim poslednjih sedam godina. Danas izbegavam mnogo teških reči koje sam nekada lako prevaljivao preko usta”, kaže Nikolić.

Upravo se čita:  Detalji stravičnog slučaja šokirali region: Otac mu stopala i dlanove stavljao na vrele ringle, petogodišnji dječak jedva preživio mučenje

Predsjendik Srbije je u intervjuu odgovorio i na optužbe dijela javnosti Srbije zbog izjave da su Srbi u Bosni i Bosanci, rekavši kako i njega zovu „Bosanac“, jer mu je supruga jednim dijelom rodom iz Glamoča i da ga boli što su se Srbi odrekli Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da je koristeći geografsku odrednicu Srbe iz BiH nazvao Bosancima, a svi njegovi prijatelji će, dodao je, prestati sebe da nazivaju Bosancima.

„’Da nije nas Bosanaca, niko ti ne bi došao na slavu’, kažu. Stvarno, ženina rodbina, pa moji prijatelji“, naveo je srbijanski predsjednik i naglasio da je po njegovom mišljenju potpuno normalno to što je Srbin i ne mora to da ističe.

„Ne postoje dobri i loši Srbi, postoje dobri i loši ljudi“, poručio je on.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Prodaje se devastirano bh. odmaralište na čarobnom dijelu hrvatske obale, poznata početna cijena

Grad Zenica objavio je međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće,...

Još vijesti za vas