Petak, 1 prosinca, 2023

Nikšić na sastanku odbio dio preporuka MMF-a: Neke stvari ne dolaze u obzir

Preporučeno

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH, koju je predvodila šefica Misije Alina Iancu.

Na sastanku je razgovarano o ekonomskim prognozama, očekivanim rizicima, prioritetnim strukturalnim reformama, te eventualnom novom aranžmanu sa MMF-om.

Premijer Nikšić se složio sa konstatacijom šefice Misije u MMF-a u BiH Iancu da je ekonomska situacija u Federaciji BiH povoljna.

Upravo se čita:  Poskupljenje u najavi? Vlada FBiH proglasila stanje ugrožene sigurnosti snabdjevanja električnom energijom

“Kad je u pitanju novi aranžman s MMF-om mi znamo da ga MMF sklapa s jednom adresom, državom Bosnom i Hercegovinom. Mi smo dio Bosne i Hercegovine i ne ponašamo se tako da nekom u našoj državi bude gore, a nekom bolje. Razmotrit ćemo sve opcije i raditi u smjeru onog što je najbolji interes za našu državu”, kazao je Nikšić.

Sagovornici su se usaglasili da je među prioritetima strukturalnih reformi veći broj njih zajednički, poput donošenja novog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zatim poreske i reforme javne uprave.

Upravo se čita:  U BiH pao prvi obilniji snijeg ove sezone, najavljene nove vejavice i snježni nanosi

To su i transparentniji i bolji nadzor javnih preduzeća, zelena energija, digitalizacija, te svakako nastavak započetih i otpočinjanje novih javnih i privlačenje privatnih investicija.

Premijer Nikšić se nije složio sa određenim preporukama, te je jasno poručio da reforme koje bi išle u smjeru povećanja kamata banaka, te umanjenja plata nikako ne dolaze u obzir.

“Mi smo mala zemlja, mala ekonomija, složenog uređenja i sa puno problema. Apsolutno smo otvoreni za razgovore i dogovore u cilju stvaranja boljeg ambijenta kako bi se naši ljudi vraćali u svoju domovinu, ali nismo i za restriktivne reforme koje bi direktno vodile ka lošijem standardu građana”, istakao je premijer Federacije BiH.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Voditeljica Merima Šemić-Prguda o napuštanju BiH: “Srce se slomi jer je to sve što vi jeste. I to je tužno. I ljuta sam, beskrajno”

Voditeljica Merima Šemić – Prguda nedavno je okrenula novi list i s porodicom napustila rodno Sarajevo i posao na...

Možda vas zanima i ovo