Utorak, 23 travnja, 2024

Nismo krivi za odgodu, nema te države koja je pripremila popis za četiri-pet mjeseci!

Preporučeno

Oni ističu da razumiju Vjekoslava Bevandu, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, za frustriranost što nema popisa u aprilu. Iako ih nije izričito imenovao, iz izjave koje je dao u intervjuu medijima jasno je da krivce vidi u ove tri institucije te da je odlučio tome stati na kraj.

popis stanovnistva“Ravnatelji državne agencije i entitetskih zavoda se izvanredno slažu, a kada treba nešto napraviti onda međusobno podižu tenzije”, rekao je Bevanda.

Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH, je rekao da ne želi komentarisati ovu izjavu Bevande, ali je dodao da je tačno da su neke stvari mogle biti urađene i ranije te da odgovornost za odgađanje popisa nije na Agenciji, pišu Nezavisne novine.

“Tu je malo nekorektan i izvještaj Međunarodnog monitoringa. U svom pismu koje su poslali u dvanaestom mjesecu predsjedatelju Vijeća ministara, rekli su da šest mjeseci prije popisa moraju biti utvrđeni svi metodološki dokumenti. Sukladno tome već prije probnog popisa nismo imali tih šest mjeseci. Mogli su odmah u startu reći da nemamo dovoljno vremena da kvalitetno pripremimo popis do četvrtog mjeseca, ali je ipak doneseno da mi to radimo i da idemo u pripreme”, rekao je on. Istakao je da je kartografska podloga trebalo da bude završena do desetog mjeseca prošle godine, ali da ona ni do danas nije urađena.

Upravo se čita:  Strujni udar Vlade FBiH: Poskupljenje struje najviše će pogoditi porodice s većim brojem djece

Slavica Čičković, direktor Zavoda za statistiku RS, priznaje da je bilo određenih “trzavica” između nadležnih agencija, ali da one nisu bile presudne za odgađanje popisa.

“Jeste između nas bio kamen spoticanja nepronalaženje rješenja za određena pitanja, ali tih pitanja nema puno”, istakla je ona. Kako je navela, već ranije je bilo izvjesno da će doći do odgađanja popisa jer se radi o složenom i kompleksnom poslu.

Upravo se čita:  Banjalučka policija upozorila na lažne novčanice

“Kad smo u septembru razgovarali sa predstavnicima Monitoringa i kada su nas pitali da li ste sigurni da ćete biti u stanju da napravite probni popis ja sam upravo rekla ovako. Tako da za nas odgađanje popisa nije bilo iznenađenje”, istakala je Čičkovićeva. Kaže da je i tada govorila da nema zemlje u kojoj je pet mjeseci nakon probnog popisa sproveden glavni popis.

Hidajeta Bajramović, direktor Zavoda za statistiku FBiH, tvrdi da su oni svoj posao obavili profesionalno i da ne snose odgovornost za prolongiranje popisa.

“Mislim da se statističkim institucijama ne bi mogla dati negativna ocjena. Pravilo je svugdje da pripreme za popis traju od četiri do pet godina, a kod nas to je počelo faktički od 3. februara. Tako da zaista ne osjećam bilo kakvu krivnju. Maksimalno smo se založili i svoj posao radili krajnje korektno”, navela je ona. Istakla je da je probni popis pokazao probleme, ali je dodala da probni popis i služi za to da se problemi uoče i otklone.

Upravo se čita:  Uoči 1. maja predah od padavina: U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine i do 18 stepeni

“Cilj je bio da budu spoznati svi nedostaci i u organizacionom i u metodološkom segmentu i mi vršimo određene analize. Pristupamo vrlo seriozno poslu koji nas čeka za glavni popis”, navela je ona.

Upitani da li su sigurni da će popis biti održan u oktobru, sa malom rezervom svi su odgovorili potvrdno.

Iz Bevandinog kabineta nam je juče stiglo i dodatno pojašnjenje u kojem se ističe da je predsjedavajući mislio i na odgovornost i svih drugih agencija nad kojima ima nadležnost, ne samo iz oblasti statistike.

(Nezavisne)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas