Srijeda, 22 svibnja, 2024

Niže cijene roaminga: BH Telecom od oktobra snižava cijene roaminga između zemalja EU i Zapadnog Balkana

Preporučeno

BH Telecom d.d. Sarajevo je u skladu sa Odlukom Uprave Društva prihvatio i potpisao „EU/WB6 roaming deklaraciju“ na „EU-Western Balkans summitu“, koji se održao 06.12.2022. godine u Tirani (Albanija), čime se obavezao da na volonterskoj (dobrovoljnoj) bazi izvrši postepeno snižavanje maloprodajnih cijena za usluge DATA u roamingu za svoje mobilne korisnike u mrežama EU operatora u periodu 2023-2028.

U skladu sa preuzetim obavezama, predstavnici BH Telecoma su u proteklom periodu aktivno sudjelovali u dogovoru o nivou gornjih graničnih cijena i načina implementacije postupnog sniženja korisničkih cijena za Data usluge u roamingu, u mrežama mobilnih operatora iz EU.

Upravo se čita:  Bingo Petrol stigao u još jedan grad: Poznate i cijene goriva

Na posljednjem implementacijskom sastanku predstavnika mobilnih operatora potpisnika „EU/WB6 roaming deklaracije“, održanom 25.04.2023. u Podgorici (Crna Gora) u organizaciji Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) i Evropske komisije (EC), postignut je dogovor i potpisan Anex deklaracije kojim su utvrđene gornje granične cijene za Data usluge u roamingu počev od 01. oktobra 2023. do 2028. godine.

Maksimalni nivoi maloprodajnih cijena (“Price cap”) za 1 GB (Gigabajt) u tom period bit će sljedeći: 18,00 EUR od 1. oktobra 2023., 14,00 EUR od 2026. i 9,00 EUR od 2028.

Upravo se čita:  Sjajne vijesti za dijasporu: Povećan broj letova iz Skandinavije, već od idućeg mjeseca

BH Telecom kao lider na tržištu mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini podržao je incijativu Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) i Evropske komisije (EC), te je jedini mobilni operator iz Bosne i Hercegovine koji je direktno sudjelovao u fazi usaglašavanja dogovora između 38 mobilnih operatora iz EU i Zapadnog Balkana.

BH Telecom je u proteklom periodu značajno unaprijedio važeću ponudu dodatnih Travel paketa namijenjenih za korištenje usluge prenosa podataka (Data) u roamingu, te će u narednom periodu do 01. oktobra 2023. izvršiti sve obaveze proistekle prihvatanjem “EU/WB6 Roaming deklaracije“, saopćeno je iz ove kompanije.

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas