Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Njemačka olakšava dolazak, uskoro lakše dobivanje boravišne dozvole

Preporučeno

Prema nacrtu, takozvanu imigrantsku šansu imat će “oni koji su u Njemačkoj živjeli najmanje pet godina i koji su dobro integrirani”, a opet im prijeti protjerivanje jer nemaju zakonsku osnovu za ostanak, objasnila je ministrica .

Njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je saveznim i pokrajinskim vlastima nacrt zakona o useljavanju koji olakšava dobivanje boravišne dozvole za određenu skupinu imigranata, objavila je u utorak ministrica Nancy Faeser.

“Želimo uvesti prvi paket migracijskih zakona u proceduru prije ljetne stanke”, rekla je Faeser u Berlinu, javlja dpa.

Upravo se čita:  Srbin mesaru pretvorio u mljekaru: “Kajmakom ubio 5 osoba, a 6 će imati doživotne posljedice uključujući bebu”

Prema nacrtu, takozvanu imigrantsku šansu imat će “oni koji su u Njemačkoj živjeli najmanje pet godina i koji su dobro integrirani”, a opet im prijeti protjerivanje jer nemaju zakonsku osnovu za ostanak, objasnila je ministrica .

Riječ je o ljudima s takozvanim “duldungom”, odnosno čiji preostali autoritet toleriraju, iako na to nemaju zakonsko pravo.

“Želimo takvim ljudima dati priliku da dobiju pravo na duži boravak”, dodala je.

Osim toga, nacrtom je predviđeno produženje ekstradicijskog pritvora za određena kaznena djela s tri na šest mjeseci.

Upravo se čita:  Zemlja EU oduzimat će sve automobile s ovim registarskim pločicama

Nadalje, nacrt bi trebao olakšati spajanje porodica za imigrante koji dolaze u Njemačku kao kvalificirani radnici, kao i više tečajeva integracije i učenja jezika.

“Njemačka je imigrantska destinacija i kao takva mora biti mnogo otvorenija”, rekao je Stephan Thomae, direktor liberalnog parlamentarnog FDP-a. FDP je najmanji partner u trojnoj koaliciji kancelara Olafa Scholza.

Stoga, sljedeći pravni paketi moraju pojednostaviti useljavanje uz ugovor o radu. Novost će biti sistem bodovanja po kojem će imigranti ostvariti svoje pravo na imigrantsku šansu dok traže posao.

Upravo se čita:  Bosanac napao komšinicu u Beču: Svaku noć ili pomjera namještaj ili ima glasan odnos sa partnerom

“Temeljito ćemo procijeniti nacrt u parlamentarnoj proceduri”, rekao je glasnogovornik zastupničkog kluba socijaldemokrata Sebastian Hartmann.

Prema njegovim riječima, zakon bi trebao postaviti “jasan i jednostavan okvir i konačno otvoriti ljudima perspektivu sigurnog života u Njemačkoj”.

Sporazum triju stranaka koji su u prosincu doveli Scholzovu vladu na vlast uključuje lakše stjecanje njemačkog državljanstva za imigrante.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas