Utorak, 23 travnja, 2024

Njemački ARD: „EU priprema BIH za članstvo u Uniji zatvorom na Lipi”

Preporučeno

U raspravu se uključio i najugledniji austrijski stručnjak za azil i migracije Lukas Gahleitner-Gertz iz organizacije „asylkoordination”

„U bosanskom izbjegličkom kampu Lipa nastaje pritvorska jedinica, naručena i financirana od strane Europske Unije. EU, dakle, putem kooperacijskog partnera iz Austrije (ICMPD), bez postojanja pravne osnove, gradi pritvorske jedinice za migrante – i to s novcem čiji bi cilj ustvari trebao biti pripremiti Bosnu i Hercegovinu za EU”, piše najpoznatija njemačka državna televizija ARD Tagesschau na svojim stranicama nakon što su njihovi novinari detaljno istraživali i objavili članak o zatvoru na Lipi.

Ružnić za ARD: „Nema građevinske dozvole”

Njemački novinari, u svojoj potrazi za istinskim motivima stvaranja pritvorske jedinice na Lipi, razgovarali su među ostalim sa nadležnim graditeljima zatvora iz Beča, organizacijom ICMPD, nego i s EU delegacijom u BiH, kantonalnim premijerom, gradonačenikom Bihaća i Službom za poslove sa strance, koja je prvi put putem zamjenika direktora Mirsada Buzara zvanično potvrdila da ovaj objekat još u bosansko-hercegovačkim zakonima nema uporište, odnosno pravnu osnovu. „Kako Europska Unija gradi u BiH objekat bez pravne osnove?”, pitaju se novinari ARD-a u čudu, koji navode da je za pritvorsku jedinici na Lipi potrošeno 500.000 eura. Premijer unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, u izjavi za Tagesschau, ide čak korak dalje, odnosno ponavlja svoje tvrdnje da „pritvorska jedinica do dana današnjeg nema ni građevinsku dozvolu”.

Upravo se čita:  Srbijanski stručnjaci raskrinkali Dodikov skup: Ni blizu 50 hiljada, ovo je djetinjasto

„Novcima EU ilegalno gradili zatvor”

Na udaru kritika u Austriji, čija je vlada u kamp na Lipi uložila 1,1 milijuna eura, trenutno je Međunarodni centar za razvoj migracijske politike (ICMPD) sa sjedištem u Beču, subvencioniran od strane austrijskog MUP-a i blizak konzervativnoj Pučkoj stranci, a kojem se predbacuje da je novcima EU ilegalno u BiH izgradio zatvor. Sporni objekat na Lipi izazvao je sukobe i u austrijskoj zeleno-konzervativnoj vladi, a zelena parlamentarka Ewa Ernst-Dziedzic došla je prošli tjedan sama na Lipu i u Bihać te razgovarala s gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem i premijerom Ružnićem. Niti zastupnica Ewa Ernst-Dziedzic, iako je upravo njena vlada pokrila dvije trećine troškova za novi kamp Lipa, nije smjela ući u pritvorsku jedinicu unatoč upravo tom zahtjevu.

„Vidjela sam samo šest metara visoko ugradu, koja djeluje strašno i jezivo, unutar kampa gdje ima i odjela za familiju i djecu, a i gradonačelnik Bihaća izrazio mi je skepsu oko pridržavanja ljudskih prava na Lipi, ukoliko ovaj zatvor zaista bude pokrenut. Direktor kampa mi je rekao da nema ključ za sporni objekat, a naglasio je da na Lipi nema sukoba, niti problema među migrantima, pa se postavlja pitanje: ‚Čemu onda uopće ovo služi?‚”, rekla je Dziedzic. Ona se slaže sa bosanskim ministrom za ljudska prava i izbjeglice Sevlidom Hurtićem, koji je zatvor opisao „degutantnim”, te najavio da „neće dopustiti da niti jedna osoba bude internirana na Lipi”. „To je klasični zatvor. Govorim o ljudskim pravima građana da nemaju na ulicama i u svojoj blizini kriminalce. Svaki kriminalac treba biti u legalnom zatvoru BiH, a ne tu u kampu i da se tu čeka šta dalje”, rekao je Hurtić.

Upravo se čita:  Najavljene nove padavine: U jednom dijelu BiH mogao bi pasti jedan od najvećih snjegova ove godine

„BiH postaje zona za deportacije”

U raspravu se uključio i najugledniji austrijski stručnjak za azil i migracije Lukas Gahleitner-Gertz iz organizacije „asylkoordination”, koji je u dnevniku austrijske televizije ORF naglasio: „Ovdje se očito putem Bosne i Hercegovine, zemlje koja se očigledno ne može obraniti pritiscima izvana, pokušava eksternalizirati politika EU”.

Petar Rosandić, predsjednik nevladine organizacije SOS Balkanroute koja je razotkrila cijeli slučaj u Austriji, kao i zastupnica Ewa Ernst-Dziedzic, uvjereni su da projekat na Lipi ustvari služi ideji da se od Bosne i Hercegovine napravi „zona za deportacije”, i to po planu austrijskog kancelara Karla Nehammera koji se – po pitanju migracija – udružio s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, čiji je EU-komesar Oliver Varhely bio u Sarajevu u povodu potpisanja sporazuma EU i IOM-a o realiziranju objekta. „Ono što ekstremni desničar i bivši austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, koji je otvoreni pobornik ideja ‚koncentriranja’ migranata na izoliranim mjestima poput Lipe, nije uspio ostvariti u Srbiji najavivši tada otvaranje deportacijskog zatvora, sada pokušavaju njegovi nasljednici u BiH – i to novcem Europske Unije. To samo po sebi je skandal”, kaže Rosandić iz SOS Balkanroute.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili vremensku prognozu do ponedjeljka: Najavljen snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

„Islamofobna politika Austrije i Mađarske se provodi u BiH”

„Bosansko Ministarstvo sigurnosti na svojim stranicama je 22.10.2022, nakon susreta tadašnjeg ministra sigurnosti Selma Cikotića s austrijskim šefom policije Gerhardom Karnerom te direktorom ICMPD-a Michaelom Spindeleggera, objavilo je sasvim jasno da će sporna organizacija iz Beča ICMPD u BiH uskoro provoditi deportacije. To i objašnjava razlog za takav objekt na Lipi, iako sada to nitko ne želi priznati. A to govori ujedno i o tome da se – novcima Europske Unije – u Bosni i Hercegovini u međuvremenu provodi rigorozna, dehumanizirajuća i islamofobna migracijska politika Austrije i Mađarske, čiji su se se premijeri Nehammer i Orban udružili, a imaju i zajedničke policijske patrole na mađarsko-srpskoj granici”, zaključuje Rosandić iz SOS Balkanroute.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas