Utorak, 27 veljače, 2024

Njemački ministar odbrane Pistorius nakon sastanka sa Helezom: Želimo spriječiti Rusiju da zloupotrebi ovu regiju

Autor:Agencije

Preporučeno

Njemački ministar odbrane govorio je i o ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini, te o mogućoj krizi i destabilizaciji.

Ministar odbrane Savezne Republike Njemačke Boris Pistorius doputovao je u utorak u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini u okviru koje se sastao sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom i njegovim zamjenicima.

Njemački ministar odbrane svečano je dočekan uz Počasnu jedinicu OS BiH ispred Doma oružanih snaga BiH, nakon čega je održan je sastanak delegacija ministarstava odbrane dviju zemalja.

Helez je nakon sastanka izjavio da je s njemačkim kolegom razgovarao o ispunjavanju reformi, o podršci Bosni i Hercegovini ka NATO integracijama, o paketu pomoći koji je odobren na Samitu NATO-a u Madridu 2022. te o predstojećim skupovima alijanse u BiH.

“Njemačka je jedan od ključnih prijatelja Bosne i Hercegovine na spoljno političkom planu. Također, Savezna Republika Njemačka daje punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu i na tome želim da se zahvalim, kao i na svemu što su dosad uradili za BiH i Oružane snage BiH. Od 2021. do 2025. Njemačka je uložila i uložiće više od 20 miliona KM u Oružane snage Bosne i Hercegovine. Time poboljšavaju smještaj i uslove pripadnika OS i podižu standard i mobilizaciju OS BiH”, rekao je Helez.

Upravo se čita:  Povećale se novčane doznake iz u BiH iz inostranstva: "Tri su ključna faktora"

Njemački ministar odbrane izjavio je da njegova zemlja veoma polaže napore u stabilnosti Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana i da to pokazuju kroz dugoročnu i uspješnu podršku.

“Naše odnose smo značajno proširili i to uključuje inicijative za sanaciju ali i bilateralni programi koji doprinose tome. Doprinosimo jačanju odgovarajućih kapaciteta, vezano za logistiku, artiljeriju, eliminaciju viška municije ali i pri učenju jezika. Od 2021. do ove godine ćemo ukupno investirati 14 miliona eura iz ovih sredstava u BiH i to su zaista važni signali”, rekao je Pistorius.

Upravo se čita:  Detalji velike akcije u BiH: Poznata imena obuhvaćena istragom, među njima i član zločinačke grupe Zijada Turkovića

Dodao je da se tokom posjete Bosni i Hercegovini uvjerio da se investicija cijenila i isplatila te da žele nastaviti ulagati i u budućnosti jer je, kako je kazao, to bitno za stabilnost regiona, ali i za samu Evropu.

“Uočavamo da psotoje određene tenzije. Radi se o tome da moramo odlučiti na kom vjenčanju ćemo da plešemo. Ne možemo biti istovremeno na dva mjesta. Ukoliko želite u EU, to je dobrodošlo i to morate zajednički željeti kako biste to i postigli”, rekao je Pistorius.

Njemački ministar odbrane govorio je i o ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini, te o mogućoj krizi i destabilizaciji.

“Želimo spriječiti da Rusija dovede do dodatne krize, destabilizacije, da zloupotrebi ovu zonu kako bi širila svoj uticaj nadajući se da će na taj način destabilizirati Zapad. Njemačka će podržati angažman EUFOR Atlheae. Jako je važno da snage mogu ostati u Bosni i Hercegovini i radujem se na koji način su dobrodošli ovdje, jer i oni doprinose sigurnom okruženju za neophodne reforme”, rekao je Pistorius i dodao:

Upravo se čita:  Novi zemljotres u BiH: Poznati prvi detalji

“NATO i EU imaju jasan stav kada govorimo o agresivnom djelovanju Rusije. Najvažnije je da partnerstvo između NATO-a i Bosne i Hercegovine od 2006. teče vrlo uspješno”, rekao je njemački ministar.

Dodao je i da će Njemačka podržati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

“Bosna i Hercegovina, ali i cijela regija su vrlo važni za stabilnost i sigurnost Zapadne Evrope. Njemačka budućnost regiona vidi u Evropskoj uniji”, rekao je Pistorius.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas