Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Nova aukcija UIO BiH, a u ponudi sve i svašta: Prodaju se pametni satovi, felge, odjeća, motocikl Yamaha, parfemi

Preporučeno

Između ostalog, na aukciji će se naći osam komada aluminijskih felgi sa gumama, dva komada aluminijskih felgi, četiri čelične felge sa gumama, tri LED reklame i 20 staklenih čaša po početnoj cijeni od 560 KM.

Na aukcijama koje organizira Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) može se naći sve, “od igle do lokomotive” poput odjeće, polovnih vozila, dijelova za vozila, namještaja, kućanskih aparata, hrane kao što su pakovanja Nutele, konzerve tunjevine i skuše, tjestenina, zatim ljetna i zimska oprema…

U ponudi su se, također, mogli naći i skupocjeni mobiteli, nakit, markirana odjeća i obuća, motori.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba rečeno iz UIO, tokom 2022. godine putem javnih aukcija i direktnih prodaja, prodalli su oduzetu robu u iznosu od 196.265 KM.

Upravo se čita:  Bajram Šerif Mubarek Olsun svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti

“Na aukcijama oduzete robe najčešće se prodaje odjeća, obuća, razni alati, polovni kućanski i tehnički aparati, polovni motocikli, ali i lakokvarljiva roba, životinje i slično. Dalje, postupke uništenja oduzete robe UIO provodi uglavnom zbog povrede akciznog zakonodavstva, a najčeće se uništavaju rezani duhan i cigarete, rekao je za Radiosarajevo.ba Dženan Kovačević, iz Odjeljenja za kominikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

Kako nam je potvrđeno, tokom 2022. godine UIO je uništila robu procjenjene vrijednosti od 1.569.468 KM.

Foto: UIO

“Postupke uništenja oduzete robe UIO realizuje komisijski i to predajom robe pravnim licima ovlaštenim za prikupljanje i zbrinjavanje otpada u skladu sa važećom zakonskom regulativom”, dodao je Kovačević.

Prema pravilniku, vrijednost robe u koju su uključeni svi indirektni porezi, komisija utvrđuje na osnovu raspoložive dokumentacije i stvarnog stanja robe koja se izlaže prodaji.

Upravo se čita:  Ambasada SAD: Zaključci 'Svesrpskog sabora' su napad na Dejtonski mirovni sporazum

Ukoliko se vrijednost robe ne može utvrditi na ovaj način, komisija vrijednost robe utvrđuje na osnovu cijene identične ili slične robe na domaćem tržištu, umanjene za uobičajеne troškove poslovanja u trgovini.

Nova aukcija u Mostaru

Pa će tako 9. juna 2023. godine biti organizovana još jedna u nizu javnih aukcija, a koja će se održati u sjedištu Regionalnog centra Mostar.

Između ostalog, na aukciji će se naći osam komada aluminijskih felgi sa gumama, dva komada aluminijskih felgi, četiri čelične felge sa gumama, tri LED reklame i 20 staklenih čaša po početnoj cijeni od 560 KM.

Upravo se čita:  Bećirović-Baerbock: Njemačka je čvrsto uz Bosnu i Hercegovinu!
Foto: UIO

U LOT-u 2 je 12 aluminijskih felgi sa gumama i osam čeličnih felgi sa gumama po cijeni od 460 KM. U LOT-u 5 su deset pametnih satova, dva CD/radio za VW Golf VI, dvije kamere, bežični zvučnik, bežične slušalice, osam komada USB sticka od 16 GB po ukupnoj početnoj cijeni od 1.495 KM.

Tu su i 16 komada farmerica, 31 pantalone, 20 košulja, 45 haljina i 50 suknji, a početna cijena za ovu robu je 930 KM.

U ponudi su i parfemi, pa se tako 84 parfema prodaju po početnoj cijeni od 470 KM. Zanimljivo je i da će se na aukciji naći i motocikl Yamaha čija je početna cijena 8.000 KM.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas