Utorak, 27 veljače, 2024

Nova godina, novo ništa: Hoće li uopšte biti usklađivanja penzija? Ako hoće, kad?

Autor:Raport.ba

Preporučeno

"Vlada FBiH napravila je ustupak penzionerima, pa je išla ranije tzv. akontativnim uskljađivanjem penzija od 1. januara i s isplatom do 5. februara, dakle nismo morali čekati 15. april da se kažu konačni rezultati i da počne isplata tek 5. maja", kaže Redžo Mehić iz Udruženja penzionera BiH

Penzioneri su razočarani kročili u novu godinu. Iako je redovno uskljađivanje penzija bilo prethodno najavljeno, a penzioneri jedva iščekivali, to se nije desilo, piše Raport.

Ovo usklađivanje je zakonska obaveza i starta 15. aprila, a primjenjuje od 1. januara naredne godine, s podacima koje dostavi Zavod za statistiku. Lani je bilo drugačije.

“Vlada FBiH napravila je ustupak penzionerima, pa je išla ranije tzv. akontativnim uskljađivanjem penzija od 1. januara i s isplatom do 5. februara, dakle nismo morali čekati 15. april da se kažu konačni rezultati i da počne isplata tek 5. maja”, kaže za Raport Redžo Mehić iz Udruženja penzionera BiH i cijeni da je to bio dobar potez i da je bilo razloga da se to napravi.

Upravo se čita:  Povećale se novčane doznake iz u BiH iz inostranstva: "Tri su ključna faktora"

“Slično tome, ove godine pojedini organi Vlade Federacije, a i federalni Zavod su možda malo ranije istupili, pa su rekli da imaju namjeru i želju da isto ponove, da idu odmah od 1. januara, a s isplatom od 5. februara tzv. akontativnim usklađivanjem penzija kako penzioneri ne bi morali čekati 15. april i tome na neki način pomogli penzionerima”, priča Mehić.

Međutim, dodaje, oni koji su obećavali to, nažalost, nisu uspjeli do nove godine da predlože budžet Parlamentu Federacije, a Prijedlog budžeta, “odnosno njegovo usvajanje je uslov za ovo sve što su obećavali, prema tome, s obzirom na to da nije usvojen budžet Federacije, sve ovo drugo, sve dok ne bude usvojen, pada u vodu”.

Upravo se čita:  Dok čekaju konačan procent redovnog usklađivanja: Penzioneri dobivaju još 300 KM na penziju?!

Umjesto prijedloga budžeta, Vlada Federacije Parlamentu je predložila Odluku o privremenom finansiranju i o tome treba uskoro da se očituje Zastupnički te Dom naroda, “a to podrazumijeva da se mogu vršiti isplate iste kao i prošle godine u ovom periodu od 31. januara do 31. marta”.

Šta penzioneri mogu očekivati, mogu li se ičemu uskoro nadati?

“Kako sada stvari stoje, nažalost, ali naše penzionere možemo razočarati jer ako Vlada ne bude imala odgovornosti, volje i želje, da predloži, a Zastupnički dom da usvoji budžet Federacije na vrijeme, od akontativnog usklađivanja nema ništa do daljnjega”, upozorava Mehić i na pitanje da li se sastao sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, odgovara da je “shvatajući kompletnu situaciju, Savez udruženja penzionera na vrijeme tražio upravo o ovim pitanjima sastanak na kojem bismo otvoreno razgovarali s premijerom i njegovim najbližim saradnicima, a to je ministar finansija i ministar rada i socijalne politike sa direktorom federalnog zakona, međutim, sa iz njima vjerovatno poznatih razloga, mi čekamo od 21. decembra.

Upravo se čita:  Na graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore oduzeta garderoba u vrijednosti od 233.000 KM

Nisu imali vremena, a vjerovatno i volje da razgovaramo o tim pitanjima, tako da smo mi u rukovodstvu Saveza dezinformirani po tom pitanju”.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas