Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Nova prognoza Sladića, najavio promjenu vremena: “Nakon nezapamćene kasnooktobarske noći…”

Preporučeno

"Uz kišu će biti jačih pljuskova, a usljed dostupne toplotne energije, prisilnog dizanja zraka te hlađenja i pljuskova praćenih grmljavinom", naveo je Sladić.

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić objavio je vremensku prognozu, a za danas kaže da se očekuju intenzivnije padavine u Hercegovini.

“Nakon gotovo sada izgledno nezapamćene tropske kasnooktobarske noći u većem dijelu Bosne i Hercegovine na prilično širokopojasnom području, danas, 21. oktobra 2023. intenzivnije padavine se prognoziraju u Hercegovini, zapadnim, jugozapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Uz kišu će biti jačih pljuskova, a usljed dostupne toplotne energije, prisilnog dizanja zraka te hlađenja i pljuskova praćenih grmljavinom”, naveo je Sladić.

Upravo se čita:  Mirsada je najmlađa nana u BiH, ima samo 33 godine: 'Ja sam sebi rodila drugarice'

Prema njegovim riječima, mlazna struja na oko 10 kilometara visine (200 hPa) je položena paralelno sa frontalnim poremećajem, ali se premještaju u suprotnim smjerovima – fronta se pomjera prema jugoistoku, dok mlazna struja na sjeveroistok, usporavajući sami progres fronte i ponaša se nalik zidnoj barijeri.

“Posljedično, procesi u gornjim i donjim nivoima atmosfere su u obrnutoj relaciji te se stoga ovaj sistem relativno sporo kreće, što stvara valove duž frontalne linije u kojima se javljaju linije nestabilnosti. Lokalno se zbog toga, ali sada i nakupljene toplotne energije u prizemlju, visoke potencijalne temperature na 850 hPa (1.5 kilometara visine), ali i parcijalne gustoće zraka na prvih 1.5 kilometar visine od prizemlja (air thickness), ne može isključiti niti slabije izraženo grmljavinsko nevrijeme.

Upravo se čita:  Pripadnik Oružanih snaga BiH pružio pomoć porodici čije se vozilo zapalilo na autoputu

Na razgraničenju smo vrlo toplog zraka porijeklom sa sjevera Afrike u izraženom južnom visinskom strujanju, dok sa sjeverozapada struji svježiji zrak po odmicanju ciklonalnog polja sjeveroistočnije od naše zemlje. Granicu različitih zračnih masa otkriva i položaj fronte koja se premješta preko Bosne i Hercegovine.

Po prelasku fronte jugo će oslabjeti, a temperature blago opasti iako će i dalje ostati razmjerno visoke za ovo doba godine, ali zasad bez naznaka da će biti iznad 20 °C tokom večernjih sati kao u petak i subotu”, naveo je Nedim Sladić.

Upravo se čita:  Vozač autobusa koji je vozio iz Sarajeva za Hamburg pronašao novčanik pun novca i vratio ga vlasniku

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas