Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Nova saznanja o virusu: Naučnici identifikovali šest tipova korone!

Autor:Srna

Preporučeno

Naučnici navode da u zavisnosti kojoj od ovih šest klastera simptoma pacijent pripada zavisi i brzina liječenja i oporavka kao i koliko će se stanje pacijenta pogoršati.

Naučnici su identifikovali šest tipova Covida-19 i to svaki sa određenim setom simptoma, javlja Slak news.

Iako su stalan kašalj, groznica i gubitak čula mirisa i ukusa istaknuti kao tri najjača simptoma bolesti, prema istraživanju u SAD i Britaniji, koje je obuhvatilo oko 1.600 ljudi, pacijenti osjećaju veoma različite posljedice infekcije.

Utvrđeno je da su simptomi teških oblika Covida-19 konfuzija i abdonimalni bol.

Neki od simptoma uključuju glavobolje, bol u mišićima, zamor, dijareju, konfuziju, gubitak apetita, kratkoću daha i drugo.

Naučnici navode da u zavisnosti kojoj od ovih šest klastera simptoma pacijent pripada zavisi i brzina liječenja i oporavka kao i koliko će se stanje pacijenta pogoršati.

Prvi od šest klastera simptoma uključuju prvo stanje slično gripu ali bez groznice, praćeno glavoboljom, gubitkom mirisa, bolom u mišićima, kašljem, bolovima grla i u grudima.

Zatim drugi klaster je stanje slično gripu ali sa groznicom i osim navedenih simptoma uključuje i promuklost.

Treći klaster, koji se već može opisati kao teže stanje pacijenta je takozvani gastrointestilani i uključuje glavobolju, gubitak mirisa i apetita, dijareju, bolno grlo i bol u grudima, ali nema kašlja. U preostala dva klastera osim navedenih simptoma javljaju se i konfuzija, bol u stomaku i glavobolja.

Naučnici kažu da pacijenti različito reaguju na virus, od blagih simptoma gripa, preko osipa do nalog pogoršanja stanja i smrtnog ishoda.

Različiti oblici bolesti određuju stepen i težinu kliničke slike zaraženih kao i da li će im biti potrebna pomoć respiratora.

Istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu smatraju da će ovo otkriće uticati na odluke prilikom liječenja i terapije tokom mogućeg drugog talasa epidemije, a što će “spasiti živote”.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas