Utorak, 18 lipnja, 2024

Nova skandalozna izjava Marka Karamatić: ‘Turski zulum‘ je hrvatske političke stranke utjerao u HNS! Možemo oživjeti Herceg-Bosnu…

Preporučeno

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Mario Karamatić rekao kako ne vjeruje da će doći do promjena Izbornoga zakona BiH i kako je hrvatske političke stranke “turski zulum” utjerao u HNS.

Karamatić je rekao i to kako su Hrvati organizirali HNS zbog svakodnevnog preglasavanja, nametanja tzv. građanske države po uzoru na Slobodana Miloševića.

U podcastu Bura istakao je i da će “HNS postojati sve dok se ne riješi pitanje izmjena Izbornog zakona. Nakon toga će se tek poći razgovarati o drugim temama, odnosno o onim stvarima za koje nam nisu krivi Bošnjaci ni niko drugi”.

Govorio je o tome zbog čega je bilo kakav model promjena Izbornoga zakona neprihvatljiv bošnjačkoj politici, prenosi Jabuka TV.

“Bošnjačka politika je stvorila takvu atmosferu da sad ne mogu svome biračkom tijelu nikako objasniti zbog čega su pristali na promjene. Mislim da se sada neće uspjeti ništa napraviti. Mi unutar HNS-a sada neke stvari moramo odlučiti i krenuti u nekom pravcu”.

Upravo se čita:  Arnel Isak najavio pjesmu o svom ocu: "Armija Rame Isaka, čuvaće te Bosno Snaga naroda"

Rekao je kako ni u bošnjačkoj javnosti više niko ne negira da je Komšić izabran bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva te da su Hrvati “u okruženju” u političkom smislu i nemaju više gdje ustuknuti.

“Prema međunarodnom pravu, ako je jedna strana grubo prevarena ili oštećena, jedan narod ima pravo tražiti povratak na početne postavke. Te postavke su u našem slučaju “Herceg Bosna”. Hrvatska može podnijeti takvu apelaciju”, rekao je Karamatić i dodao kako prvi korak u tom smjeru treba biti odluka Hrvatskog sabora o pokretanju takve apelacije.

Pojasnio je kako ima problem s tim da se samo bošnjački ratni entitet RBiH smatra legitimnim, a RS i “HRHB” nelegitimnim. Govorio je i tomu zbog čega je Zapad eksperimentirao s pokušajem izgradnje “bosanskohercegovačke nacije” i kakva je u tom eksperimentu uloga bošnjačke nacije.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

Istakao je kako pregovori o reformi Izbornog zakona još uvijek traju samo zbog tog što se Amerikancima niko još ne usudi reći kako od te reforme doslovno nema ništa.

“Sve ovo sad što se radi je s ciljem da se “umile” američkoj administraciji. Šansa je propuštena, u izbornoj smo godini. Sve ovo o čemu se govori, Izetbegović je potpisao u Mostarskom sporazumu. Sad je ovo traženje tople vode – zašto ga ne provesti”, kaže Karamatić.

SAVEZ OPĆINA, KANTONA…

Naglasio je kako Hrvati ne trebaju strahovati, jer niko nikad nije uspio poraziti narod. Objasnio je kakve sve mehanizme Hrvati imaju na raspolaganju da se zaštite od političkog nasilja.

Upravo se čita:  Počeo Samit u Švicarskoj, Bećirović zajedno sa svjetskim liderima

Govorio je o predstojećem zasjedanju HNS-a i iznio svoje viđenje toga što HNS treba odlučiti. Kao najveći grijeh hrvatskog naroda u BiH je istaknuo izbor zvaničnika koji “sistemski ne rade svoj posao”.

“Već u ovoj godini možemo napraviti savez hrvatskih općina i gradova u BiH, potom savez kantona. Nekad davno tako je i nastala “Herceg Bosna”. Dakle, imamo mi šta raditi ako nam se radi. U političkom smislu, danas Hrvati mogu doslovno zaustaviti život u BiH. Neka nam nametnu i Komšića i novu platformašku Vladu FBiH, mi možemo sve zablokirati. Nema pak razloga čekati nova preglasavanja”, poručio je.

Izbori će se, rekao je, u svakom slučaju održati, bez obzira na to jesu li ili nisu zakoniti. Potvrdio je kako će HSS zasigurno poštovati svaku odluku HNS-a pa i eventualni neizlazak na izbore.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas