Petak, 1 ožujka, 2024

Novac za izbore: Ambasadori predlažu odluku koju je HDZ već odbio

Preporučeno

Na sastanku je predloženo da se već na sutrašnjoj sjednici ponovo predloži odluka koju su ministri iz HDZ-a BiH prošli put odbili.

Za sutra je u Sarajevu zakazana sjednica Vijeća ministara BiH. Sazivanju sjednice prethodio je sastanak delegacije VM BiH sa međunarodnim zvaničnicima.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Evropske unije, OSCE-a, SAD-a, Njemačke, Francuske, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ministrica vanjskih poslova i dopredsjedavajuća VM BiH otkrila je da se na sastanku razgovaralo o blokadi finansiranja Općih izbora 2022. godine.

Upravo se čita:  Vijeće ministara: Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine

– Vrlo jasno je ukazano na ozbiljnost situacije, ugroženost demokratskih prava građana i na to na kome leži odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo.

Iznijela sam stav da su svi koraci ka usvajanju budžeta dobri, ali da oni nisu garancija da će biti osiguran novac za izbore, imajući u vidu koje nas sve procedure čekaju do konačnog donošenja budžeta.

Neophodno je odmah riješiti pitanje finansiranja izbora, i nastaviti punim kapacitetom usvajanje budžeta – navela je Turković.

Upravo se čita:  Mogli bi vam zatrebati kišobrani: Evo kakvo će vrijeme biti za vikend

Na sastanku je predloženo da se već na sutrašnjoj sjednici ponovo predloži odluka koju su ministri iz HDZ-a BiH prošli put odbili.

– Predsjedavajući Tegeltija je rekao da je on to spreman učiniti, ukoliko bude imao potvrdu zamjenika da će biti usvojena. Moju potvrdu je dobio već na ovom sastanku sa ambasadorima.

Nema apsolutno nikakvog opravdanja da se blokira održavanje i finansiranje izbora. I to su vrlo jasne poruke koje smo dobili i od naših partnera na sastanku – poručila je Turković.

Upravo se čita:  Od 40 kontrolisanih ugostiteljskih objekata inspektori zapečatili osam!

Interesantno, sastanku nije prisustvovao ministar finansija i dopredsjedavajući VM BiH Vjekoslav Bevanda koji opstruira izdvajanje novca za Opće izbore iz budžetske rezerve.

“Rješenja su potrebna sada. Vijeće ministara zaduženo je za donošenje odgovarajućih odluka”, objavio je na Twitteru šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas