Utorak, 27 veljače, 2024

Novalić: Građani, penzioneri i radnici već plaćaju cijenu nesposobnosti nametnute vlasti

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

- Cijenu plaćaju i radnici, koje nametnuta vlast već mjesecima pokušava prevariti obećanjima o usvajanju seta fiskalnih zakona i minimalnom plaćom koja će, umjesto mjesecima slavodobitno najavljivanih 1.000 KM od 1. januara 2024. godine, prema odluci Vlade iznositi 619 KM.

Obustava isporuke uglja iz RMU Banovići u Termoelektranu Tuzla novi je udar na elektroenergetski sistem FBiH i još jedna potvrda potpune nesposobnosti nametnute vlasti, stava je bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine i aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu FBiH.

– Neodgovornom kadrovskom politikom, nesposobnošću i neznanjem je aktuelna vlast već dovela do poskupljenja cijena električne energije za privredu, a sada će građani FBiH očigledno snositi i troškove političke trgovine kojom je ta vlast i formirana jer RMU Banovići, kojeg je “Trojka” isporučila PDA-u, traži veće otkupne cijene uglja u odnosu na cijenu koju je Elektroprivreda BiH spremna platiti – stoji u reagiranju Novalića u kojem dodaje:

Upravo se čita:  Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se "srede" evidencije nezaposlenih

– Razliku u cijeni ili nove ustupke “Trojke” u zamjenu za podršku PDA u Parlamentu FBiH ponovo će platiti građani, koji su već poniženi činjenicom da im grijanje plinom od 1. januara ovisi o dobroj volji Milorada Dodika, s obzirom na to da se nametnuta vlast nije udostojila da na vrijeme počnu pregovore za zaključenje novog ugovora o transportu plina sa kompanijom “Sarajevo gas” Istočno Sarajevo.

Upravo se čita:  Nešić oduševljen dolaskom Sticza na mjesto komandanta EUFOR-a

Umjesto toga, dali su zeleno svjetlo za projekat Istočne gasne interkonekcije koja bi dodatno ojačala ovisnost o ruskom plinu koji se transportuje preko entiteta RS – navodi Novalić.

Naglašavaju da “cijenu neodgovornosti, neznanja, te političke trgovine i međusobnih ucjena na kojima nametnuta vlast funkcioniše već plaćaju penzioneri čije penzije u januaru neće biti uvećane onako kako je to vlada obećala jer Vlada nije pripremila budžet za 2024. godinu”.

– Cijenu plaćaju i radnici, koje nametnuta vlast već mjesecima pokušava prevariti obećanjima o usvajanju seta fiskalnih zakona i minimalnom plaćom koja će, umjesto mjesecima slavodobitno najavljivanih 1.000 KM od 1. januara 2024. godine, prema odluci Vlade iznositi 619 KM.

Upravo se čita:  Dodik se sastao s Putinom, evo šta o tome kažu iz OHR-a

Umjesto obećavanih nižih cijena električne energije, većih plaća i penzija, meritokratije i ostalih populističkih obećanja koja im nisu bila dovoljna da dođu na vlast, pa su ih morali nametnuti jednodnevnom suspenzijom Ustava FBiH, građani od aktuelne vlasti dobijaju isključivo poskupljenja i nove probleme od kojih će se FBiH teško i dugo oporavljati – poručuje Novalić.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas