Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Novi detalj tragedije kraj Obrovca u kojoj je stradala porodica: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Preporučeno

Kako javlja RTL otac se čak fotografirao s granatom koju su ponijeli sa sobom, a dječak ju je kasnije slučajno aktivirao kod Obrovca i to nakon što se automobil pokvario.

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao ‘Crvena zemlja’ koji je označen velikim tablama upozorenja.

Još uvijek nije poznato zašto se češka obitelj odlučila ignorisati velika upozorenja koja su postavljena na samom ulazu u vojni poligon. Na ulazu stoji šest golemih tabli s upozorenjem na opasnost. Na engleskom i hrvatskom jeziku.

Ipak, porodica je tamo ušla, a kako javlja RTL otac se čak fotografirao s granatom koju su ponijeli sa sobom, a dječak ju je kasnije slučajno aktivirao kod Obrovca i to nakon što se automobil pokvario. Otac je osumnjičen za teška krivična djela, pojašnjava glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin.

“46-godišnjeg državljanina Češke sumnjiči se za teško krivično djelo protiv opće sigurnosti u vezi krivičnog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom”, rekla je, piše 24sata.hr.

Vojni poligon “Josip Markić” ,poznatiji kao Crvena zemlja, na kojemu se sve dogodilo područje je od iznimnog interesa za Hrvatsku. Vojska ga koristi za obuku. I upravo tada najstrože su mjere sigurnosti. I zabranjen je prolaz. Nakon svake obuke, provodi se sanacija i čišćenje od ostataka eksplodiranih minsko eksplozivnih sredstava. S obzirom na to da je ovaj incident izazvao niz pitanja o sigurnosti i kontroli pristupa vojnim područjima, glavno je pitanje ko je za ovo kriv i treba li se ovaj prostor potpuno ograditi?

Upravo se čita:  Nevrijeme u Sloveniji: Padao grad veličine jajeta

Šibensko-kninski župan Marko Jelić protiv je potpunog zagrađivanja tog objekta.

“Ja nisam za to da potpuno zatvorimo jer kad bi se to dogodilo nama bi život građanima i drugima koji dolaze sistemski turistički posjetiti najviši vrh Hrvatske, život bi postao nemoguć. Mislim da se svi trebamo držati upozorenja i obavijesti koje dobivamo i zdrave pameti, a zdrava pamet nalaže – ako vidite nešto opasno, nećete to dirati”, rekao je.

Upravo se čita:  Muškarac umro od uboda stršljena na kućnom pragu, nije stigao pozvati hitnu

Iako je vojska nakon svakog pucanja dužna počistiti sve za sobom, svi su svjesni da je nemoguće ukloniti baš sve, s obzirom na to da je riječ o iznimno velikom području.

“Moram naglasiti da je Hrvatska sigurna zemlja, da se ovo dogodilo na području koje je označeno kao opasno kojim se može dogoditi da se pronađu zaostala ili sredstva uslijed provođenja vojnih vježbi “, naglasio je glavni direktor policije Nikola Milina.

“Dijete te porodice vjerovatno je krenulo u grmlje u zahod, ne znam. Navodno je tamo našao granatu. Podigao ju je i očito htio pokazati ostalima, a dok se približavao autima, granata je eksplodirala. To je ubilo malog dječaka. Hrvatska policija to pokušava baciti pod tepih sad prije nego počnu godišnji odmori”, rekao je izvor blizak porodici za češke medije.

Upravo se čita:  Vulin u novom izdanju: Vučić je zapravo anđeo mira, a Wesley Clark je glavni krivac za sve

Čeh kojeg je policija osumnjičila kao glavnog krivca na kraju je na slobodi jer je tužilaštvo zaključilo da je tako bolje zbog ekonomičnosti postupka, jer slučaj prepušta Češkoj.

Tragedija se dogodila u četvrtak.

“Na mjestu događaja uslijed eksplozije smrtno je stradalo dijete (2015.), dok su dvije ženske osobe u dobi od 49 i 34 godine te jedna muška osoba u dobi od 39 godina, svi državljani Češke, prevezeni u Opću bolnicu Zadar radi pružanja liječničke pomoći zbog zadobivenih ozljeda.

Obje ženske osobe zadržane su na daljnjem liječenju, dok je muškarac nakon ukazane pomoći otpušten na kućnu njegu. Uslijed eksplozije na automobilu čeških registarskih oznaka nastala su manja oštećenja”, naveli su tada iz policije.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas