Srijeda, 22 svibnja, 2024

Novi detalji: Plaćene ubice iz Srbije imale pomagača u Sarajevu, stigli da likvidiraju istražitelja MUP-a KS?

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Prema nezvaničnim informacijama “Avaza”, Jovanović i Dulović su u Sarajevo došli kako bi likvidirali visokorangiranog pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo KS predložilo je pritvor za državljane Srbije Dušana Jovanovića Gibu i Darka Dulovića, koje su pripadnici MUP-a KS, u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA), uhapsili prije tri dana u „Sarajevo Toweru“.

Radi se o plaćenim ubicama iz Srbije, za koje je naknadno utvrđeno da ipak nisu bili na Interpolovoj potjernici te zemlje, i pored navoda da su tamo počinili više krivičnih djela.

Prema nezvaničnim informacijama “Avaza”, Jovanović i Dulović su u Sarajevo došli kako bi likvidirali visokorangiranog pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo. Ovaj policijski službenik godinama radi na Sky istragama, a i ranije su mu prijetili smrću. Sada se utvrđuje ko je naručio njegovu likvidaciju.

Pritvor je zatražen, između ostalog, zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela. Sinoć je u Sudu održano ročište i čeka se odluka ove institucije.

Giba se dovodi u vezu s Belivukovim klanom, ali i klanom vračarske kriminalne grupe. Mediji u Srbiji tvrde da je Giba godinama povezan i s trgovcem narkoticima Darkom Šarićem. Srbijanska štampa lani je pisala da je Giba čak planirao atentat na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u znak osvete zbog hapšenja Belivukove ekipe!

Upravo se čita:  Ljetna sezona na Panonskim jezerima počinje 1. juna, evo koliko će koštati ulaznice

Zvanično, MUP KS u izvještaju Tužilaštvu KS navodi da su tokom hapšenja imali lažne dokumente i da se sumnjiče za krivotvorenje dokumentacije. Međutim, istraga će pokazati zašto su oni bili u Sarajevu i zbog čega su unajmili stan u vrhu elitne zgrade „Sarajevo Tower“ te ko ih je u Sarajevu dočekao.

Prema izjavama svjedoka sa suđenja Belivukovoj grupi, Gibi se na teret stavljaju najteža krivična djela, poput likvidacije na Krfu dvojice “škaljaraca”. Riječ je o Alanu Kožaru i Damiru Hadžiću, koji su ubijeni prije četiri godine.

No, Giba je, i pored ovih navoda, slobodno živio u Srbiji. Ali ostaje nejasno zašto je u Sarajevu koristio lažne dokumente i na čije ime te ko ga je angažirao za eventualnu likvidaciju pojedinih osoba iz kriminalnog miljea, ili čak i politike. Za sada nijedna opcija nije isključena. Saznajemo da se traga za trećom osobom i da su Srbijanci u Sarajevu imali pomagača.

Upravo se čita:  Sarajevski advokat kojem je zapaljen Porsche: 'Nisam ni s kim u sukobu. Tražim da me država zaštiti'

Lažni dokumenti

Obavještajne strukture u BiH već imaju određene informacije i zbog same istrage MUP KS oglasio se šturim saopćenjem, što je i razumljivo.

Dolazak dvojca u Sarajevo, koji su imali pripremljene lažne dokumente, više je nego sumnjiv i utvrđuje se stvarni motiv. Prije svega jer je Dulović još 2018. godine hapšen u Sarajevu i tada je izručen Crnoj Gori.

Mobitel s poljskim brojem

Kod jednog od uhapšenih pronađen je mobitel s poljskim brojem, a sve s ciljem da ih policijske službe teže lociraju.

Satima je trajao pretres njihovih stanova, a izuzeti su im mobiteli i određena oprema. Navodno, izvještaj je pokazao da nisu imali oružje, ono je trebalo naknadno biti dostavljeno.

Upravo se čita:  Krajnji rok za isplatu 30. juni: Koliko je privrednika pomoglo radnicima sa 2.520 KM?

“De mi se raspitaj za drota iz Kantona. Ološčina jedna”

U službenoj zabilješci SIPA-e, koja je sačinjena 3. novembra 2022. godine, u vezi s istragom i ubistvom sarajevskih policajaca, dekodirane su Sky komunikacije Vladana Mijuškovića i Miloša Božovića.

U zabilješci je navedeno da je „uočen operativno interesantan razgovor”.

Posebno je šokantna tvrdnja Božovića, koji je povezan s Macanom, Marinkovićem i Trifkovićem, koja glasi: “Brate, neka je manje drotova, pa kako god. Ubio ih iz zabave. Neka umiru psi. Još dva, pa kud puklo da puklo. Ja sam katil, brate, ali likvidirao ih bez potrebe, isegao im po par metaka u glavu iz automata. De mi se raspitaj za drota iz Kantona. Ološčina jedna. Vidjet ćeš kada dođe, ubit ćemo ga.”

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas