Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Novi detalji požara na luksuznoj jahti vlasnika iz BiH: Tročlana posada spašena, jahta potonula

Preporučeno

Vatrogasci su se suočili s dodatnom opasnošću jer je u rezervoaru jahte bilo oko 5 tona goriva. Vatru su gasili do 4 sata ujutro, kada je jahta potonula na bok. Zbog male dubine, dva metra broda ostala su iznad površine mora.

Oko ponoći s petka na subotu, u makarskoj gradskoj luci izbio je požar na luksuznoj jahti “Acceptus”, dugoj 24 metra i širokoj 7 metara. Jahta, procijenjene vrijednosti oko 3 miliona eura, plovila je pod malteškom zastavom.

Požar, koji je trajao više od četiri sata, gasili su vatrogasci iz gotovo cijele Makarske rivijere, predvođeni JVP Makarska, uz pomoć oko 15 cisterni. Prema izvještaju “Slobodne Dalmacije”, vatra je započela u krmenom dijelu jahte gdje se nalazi skladište za jet skijeve.

Upravo se čita:  Turistički radnici u Neumu zadovoljno trljaju ruke: Očekuje se stopostotna popunjenost kapaciteta

Brza reakcija lokalnih stanovnika, koji su lupanjem o brod uspjeli probuditi troje članova posade, spriječila je ljudske žrtve. Srećom, posada je neozlijeđena pobjegla iz jedne od pet kabina. Jahta je u vlasništvu Mišela Čolaka, vlasnika kompanije “Feal” iz Širokog Brijega, koji u Makarskoj ima stan i bavi se stanogradnjom.

Vatrogasci su se suočili s dodatnom opasnošću jer je u rezervoaru jahte bilo oko 5 tona goriva. Vatru su gasili do 4 sata ujutro, kada je jahta potonula na bok. Zbog male dubine, dva metra broda ostala su iznad površine mora.

Upravo se čita:  I kamen bi zaplakao: Almasa je imala osam godina kada se desio genocid, a danas je u UN-u ispričala svoju priču

Jahta, koja je cijelu zimu bila privezana u luci, uplovila je u luku 12 sati prije požara sa šest gostiju koji su je unajmili za sedmični najam od oko 90.000 eura.

Za vrijeme požara, makarska riva bila je obavijena gustim crnim dimom, što je otežavalo disanje zbog smrada izgorene plastike. Policija i vatrogasci ogradili su cijelu rivu zbog opasnosti od eksplozije. Svi turistički brodovi privezani uz jahtu odmah su isplovili na pučinu, spriječivši veću tragediju i dodatnu štetu.

Upravo se čita:  Dva nova "presretača" u Sarajevu, prekršaji se neće moći brisati

Istraga o uzrocima požara je u toku, a stručnjaci procjenjuju ekološke i materijalne posljedice incidenta.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas