Petak, 14 lipnja, 2024

Novi ispad Milorada Dodika: Hvali Putina i njegov “humani politički pristup”, napada EU i SAD

Autor:Agencije

Preporučeno

Za Evropsku je uniju kazao kako je zapala u “kulturnu regresiju te promiče ono što je protivno ljudskoj prirodi”, a opisao ju je kao američkog vazala.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako je agresija Rusije na Ukrajinu opravdana, a ruskog predsjednika Vladimira Putina hvalio je kao zagovornika “humanog političkog pristupa”.

U intervjuu za portal ruskog provladinog medija Russia Today (RT), čije emitiranje zabranjeno u Evropskoj uniji, Dodik je izjavio kako Moskva vodi ispravnu vanjsku politiku pa je tako imala pravo na odluku da napadne Ukrajinu.

“Vjerujemo da Moskva vodi ispravnu politiku i da je, braneći svoj suverenitet, imala pravo procijeniti prijetnje koje za nju postoje. A ako neko vjeruje – a to su prije svega SAD i Velika Britanija – da imaju pravo potpuno podjarmiti Ukrajinu, čineći je odskočnom daskom za napad na Rusiju, onda je Moskva imala sve razloge barem zaštititi ogroman broj Rusa koji žive u Ukrajini i kojima su kijevske vlasti oduzele pravo na ruski jezik”, izjavio je Dodik.

Upravo se čita:  Vučić se obratio Ambasadi SAD u Sarajevu: Zanima ga imovina države BiH

Aktuelni predsjednik Republike Srpske i do sada je otvoreno podupirao Rusiju, no u odnosu na rat protiv Ukrajine bio je oprezan, govoreći kako žali zbog tog sukoba jer u njemu svi pate, no sada je po prvi puta otvoreno branio rusku agresiju koristeći argumentaciju za kojom posežu u Moskvi.

Dodik je kazao i kako se nada da će Rusija iz ovog rata izaći ojačana te da će takva biti u stanju “obuzdati nakaradni liberalni Zapad”.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

Kaže i kako bi volio bih da Putin dobije maksimalnu podršku na predstojećim predsjedničkim izborima.

“Putin je podigao Rusiju, to je sigurno. Tako ja to vidim. A ono što svijet sada treba je Putinov humani politički pristup”, izjavio je Dodik koji je ranije najavio kako će 17. februara putovati u Rusiju kako bi se tamo sastao s Putinom te s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom. Ovaj susret je najavljivao i prošle godine, pa je prolongirao nekoliko puta. Prvobitno je najavio za novembar pa pomjerio za “nekoliko dana”. Sada je naveo novi datum.

Upravo se čita:  Osipaju se redovi u vladajućoj koaliciji u RS-u: Nenadićeva stranka na udaru SNSD-a?

Za Evropsku je uniju kazao kako je zapala u “kulturnu regresiju te promiče ono što je protivno ljudskoj prirodi”, a opisao ju je kao američkog vazala.

SAD je pak optužio da vode hibridni rat protiv Republike Srpske nametanjem sankcija i otežavanjem pristupa tom entitetu međunarodnim financijama.

“Imam informaciju da SAD bespilotnim letjelicama nadzire sve strateške ciljeve u Republici Srpskoj. Pokušavaju nas zastrašiti i pokazati da su sila koja nam u trenu može sve”, izjavio je Dodik.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je majka koja je pretukla nastavnicu biologije jer je njenom sinu zaključila dvojku: Porodica joj posjeduje hotel, poznata je po incidentima

Majka učenika koja je krvnički pretukla nastavnicu biologije u O. Š. "Jovan Dučić", A. R. (32), bivša je odbojkašica...

Još vijesti za vas