Subota, 13 srpnja, 2024

Novi Kodeks ponašanja poslanika u PD PFBiH: Stroga pravila za odijevanje i ponašanje, prijave mogu podnositi i građani

Preporučeno

Radna grupa izradila je novi Kodeks ponašanja zastupnika u Parlamentu FBiH, koji posebno naglašava odnos zastupnika prema medijima i javnosti.

U srijedu, 26. juna, održat će se 12. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH), kojom će predsjedavati novi predsjedavajući Dragan Mioković iz Naše stranke. Mioković je na toj poziciji zamijenio Mirjanu Marinković Lepić, koja je ranije podnijela ostavku zbog zdravstvenih razloga i sada se vraća u zastupničke klupe.

Na dnevnom redu sjednice nalazi se Prijedlog Zakona o Gradu Novi Travnik po skraćenom postupku, kao i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, te Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH, i Prijedlog Zakona o rudarstvu Federacije BiH.

Također, pred zastupnicima će biti Nacrt Zakona o zaštiti prava na pravično suđenje u razumnom roku, Nacrt Zakona o socijalnim uslugama u Federaciji BiH, Nacrt Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, te Nacrt Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista Federacije BiH, čiji su predlagači Damir Nikšić i Sanela Klarić.

Upravo se čita:  Počast i cvijeće za žrtve genocida - Porodice pored tabuta, sve je spremno za dženazu

Iako je već prošlo pola godine, na dnevnom redu će biti i Nacrt Programa rada Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH za 2024. godinu, kao i Nacrt Kodeksa ponašanja poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Među ostalim tačkama dnevnog reda su i nekoliko odluka, izvještaja i informacija, uključujući onu o vanjskom i unutrašnjem dugu u Federaciji BiH na dan 31.12.2022. godine.

Upravo se čita:  BiH odavno u Evropi, ali samo po cijenama: Je li pred nama novi val poskupljenja?

Radna grupa izradila je novi Kodeks ponašanja zastupnika u Parlamentu FBiH, koji posebno naglašava odnos zastupnika prema medijima i javnosti.

“Zastupnici su odgovorni svim građanima za vrijeme svog mandata. Na opravdan zahtjev javnosti, zastupnici će detaljno obrazložiti razloge za svaku odluku koju donesu i navesti sve faktore, naročito pravila i propise na kojima se odluka zasniva. Ako su te informacije povjerljive, objasnit će razloge njihove povjerljivosti.

Zastupnici će sa dužnom pažnjom odgovarati na sva pitanja javnosti u vezi sa obavljanjem njihovih dužnosti, razlozima za njihove postupke i funkcioniranjem radnih tijela u njihovoj nadležnosti.

Upravo se čita:  Duge kolone na izlazu iz BiH na nekoliko graničnih prijelaza

Kada je riječ o odnosima s medijima, zastupnici će iskreno i u potpunosti odgovarati na sve zahtjeve medija za davanje informacija u vezi sa obavljanjem njihovih dužnosti, ali neće dati ni jednu povjerljivu informaciju ili informaciju koja se odnosi na privatni život i drugih imenovanih i izabranih zvaničnika,” stoji u Kodeksu.

Postupak zbog povrede Kodeksa pokreće se pisanom prijavom Etičkoj komisiji, koja mora sadržavati ime i prezime podnosioca prijave, kontakt adresu i svojeručni potpis. Prijavu o povredi Kodeksa može podnijeti svaki član Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao i građani.

Etička komisija obavezna je da odluči u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas