Srijeda, 17 srpnja, 2024

Novi obračun cijena struje: Hoće li oni sa nižim primanjima plaćati više, nego oni koji su u stvarnoj mogućnosti da plaćaju električnu energiju po većim cijenama?

Autor:Buka.com

Preporučeno

Vrijedi napomenuti da EPBiH još nije zvanično podnijela zahtjev regulatoru FERK-u za promjenu cijene električne energije.

Elektroprivreda BiH razmatra uvođenje blok tarifa, a zašto se razmišlja o ovakvom načinu naplate električne energije objasnio je prije nekoliko dana v.d. direktora ovog javnog preduzeća Sanel Buljubašić.

“Krajem 2021. počeo je trend pada proizvodnje električne energije u Elektroprivredi. Zato smo pristupili izradi modela blok tarifa gdje ćemo građanima pokušati objasniti da se moramo početi pridržavati energetske efikasnosti i štedjeti električnu energiju. U blok tarifama za 60 posto građana ne bi trebalo da dođe ni do kakvog povećanja električne energije, a svega nekih tri posto su veliki potrošači. Oni koji budu više trošili, više će i plaćati. Želimo da se učimo kako to postupa i Evropska unija. Želimo da ukažemo da moramo štedjeti električnu energiju“, rekao je za FTV Buljubašić.

Vrijedi napomenuti da EPBiH još nije zvanično podnijela zahtjev regulatoru FERK-u za promjenu cijene električne energije.

Nihad Harbaš, stručnjak za energetiku, kaže da blok tarife generišu štednju u kriznim situacijama.

“Ovaj način obračuna cijena električne energije kroz blok tarifu može potencijalno izazvati efekat “Superhika iz Alan Forda”, odnosno da oni sa nižim primanjima plaćaju više nego oni koji su u stvarnoj mogućnosti plaćati električnu energiju po većim cijenama. U prevodu, uzimaš od siromašnih, daješ bogatima. Siromašna, odnosno socijalno ugrožena domaćinstva većinom električnu energiju troše neefikasno u rastrošnim, neizolovanim kućama i stanovima, griju su na neefikasne uređaje poput grijalica, konvektora, termo blokova, itd. Takvim potrošačima koji mjesešno troše preko 500 kWh električna energija može vrlo lako poskupjeti”, ističe za Buku Harbaš.

Upravo se čita:  Duge kolone vozila na više graničnih prelaza, posebno ka jugu: Očekuju su gužve na cestama u BiH

Blok tarife su u decembru 2022. godine uvedene i u Republici Srpskoj, međutim, Ustavni sud ovog entiteta je ove godine ustvrdio kako odluke o novim tarifama nisu u skladu s Ustavom RS-a i Zakonom o električnoj energiji.

Ovo je bio i jedan od razloga zbog kojih je na pomenute najave direktora Elektroprivrede BiH reagovao i zastupnik Stranke za BiH u Parlamentu FBiH Admir Čavalić.

Umjesto restrukturiranja vlastitog modela poslovanja, Elektroprivreda BiH najavljuje prebacivanje tereta gubitka od 140 miliona KM na krajnje potrošače. Pritom se nastoji uvesti “blok tarifa” pri formiranju cijene. To nije rješenje. Tri su razloga navedenog. Prije svega, činjenica da je riječ o diskriminirajućoj i posljedično neustavnoj mjeri koja je krajem februara ove godine pala na Ustavnom sudu RS”, kazao je Čavalić.

Upravo se čita:  Turistički radnici u Neumu zadovoljno trljaju ruke: Očekuje se stopostotna popunjenost kapaciteta

Naveo je i drugi razlog.

“Drugi razlog se odnosi na regresivnost ove mjere u odnosu na niz opštinskih/gradskih, kantonalnih i federalnih politika koje se tiču subvencionisanja alternativnih načina zagrijavanja, a koji su uglavnom bazirani na trošenju električne energije.Godinama različiti nivoi vlasti subvencionišu zamjenu postojećih kotlova i peći, sa ciljem smanjenja lokalnog aerozagađenja. Sada treba da kažnjavamo one koji su se zbog tih politika subvencije odlučili na navedeno. Subvencija je bilo i u drugim oblastima – poput npr. socijalnih mjera koje se nazivaju i natalitetnim, a odnose se na novčana izdvajanja za novorođenčad. “Blok tarifa” treba da kazni domaćinstva sa više djece.1.000 KM za novu bebu, plus “blok tarifa” – da se ima gdje utrošiti novac”, mišljenja je federalni zastupnik.

Navodi kako je zadnji razlog vezan za uzroke gubitka od 140 miliona KM za prošlu godinu.

“Elektroprivreda BiH stavlja fokus javnosti na potražnju, umjesto da se bavi (vlastitom) ponudom električne energije.Domaća potražnja je uglavnom predvidljiva, i nema nekih posebnih dešavanja osim tipičnih sezonskih uticaja (topla/hladna godišnja doba). Nemamo neku analizu posebnog uticaja nekih potrošača koji su možda iskoristili prethodno spomenute subvencije. Ponuda sa druge strane ima izuzetne fluktuacije – proizvodnja uglja i električne energije. Zbog toga rješenje nije u “blok tarifi”, već u restrukturiranju poslovanja Elektroprivrede BiH, a kako sam naveo na početku. Prije svega, Elektroprivreda BiH sa upravama rudnika treba da utvrdi uzroke lošeg poslovanja. Taj zadatak su dobili od Vlade FBiH krajem decembra prošle godine. Ako se to završilo, onda federalni parlament i javnost zaslužuju informaciju. Dalje, moramo imati značajnija ulaganja u nove energetske projekte, posebno obnovljive izvore energije, a kako bi se smanjila relativna zavisnost od termo kapaciteta. Prethodno se treba raspetljati afera Blok 7 i vratiti uložena sredstva. Konačno, moraju se modernizirati postojeća postrojenja i uspostaviti novi odnos sa zavisnim rudnicima. Razumijem da sve ovo podrazumijeva napor i da je lakše ići sa neustavnim mjerama prema potrošačima, ali dugoročno to je jedino rješenje”, podvlači Čavalić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas