Nedjelja, 25 veljače, 2024

Novi pravilnik: Kraj radnicima koji zloupotrebljavaju bolovanje?

Autor:BHRT

Preporučeno

Novi način suzbijanja zloupotrebe bolovanja samo je jedan korak u rješavanju problema u ovoj oblasti, kažu u Uniji udruženja poslodavaca.

Gotovo 50 posto radnika, za koje su poslodavci, na osnovu novog Pravilnika, tražili da se izvrši vanredna kontrola privremene nesposobnosti za rad vraćeni su na posao. Utvrđeno je da su zloupotrijebili bolovanje. Novim pravilnikom Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a, poslodavci imaju pravo zatražiti vanrednu kontrolu ako sumnjaju da je bolovanje radnika neopravdano.

U više od dva mjeseca, od kako je u RS na snazi izmijenjeni Pravilnik o bolovanjima, 18 poslodavaca zatražilo je vanrednu ocjenu bolovanja za 26 radnika. Deset ih je vraćeno na posao jer je vanrednom kontrolom utvrđeno da su zdravi, piše BHRT.

Upravo se čita:  Hotelijeri najavili iznimno uspješnu nadolazeću ljetnu sezonu u Neumu

“Kada se desi vanredna ocjena bolovanja, prvostepena komisija poziva osiguranika. Poslodavac mora da podnese zahtjev FZO, mora da ima dokaz, valjani argument zbog čega traži vanrednu ocjenu bolovanja. Ukoliko sumnja na nešto- mora da da opis, dakle mora da objasni zašto traži vanrednu ocjenu bolovanja”, navodi Darija Filipović, portparolka Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Ukoliko Komisija Zavoda za medicinu rada nakon kontrolnog pregleda osiguranika i medicinske dokumentacije utvrdi da radnik nije bolestan, zaposleni se već sutra upućuje na radno mjesto. Raniji pravilnik omogućavao je provjeru bolovanja, ali tek nakon što su ona okončana. Sada se poslodavcima omogućuje da kontrolu zatraže za tekuća bolovanja. U velikim preduzećima prisjećaju se ranijeg sistema kada je bila organizovana medicina rada.

Upravo se čita:  Reakcija OHR-a: Ustav BiH ne ostavlja bilo kakav prostor za 'suverenitet' entiteta

“Mi smo nekada imali medicinu rada koja je bila jako dobar koncept. Recimo, tvornica obuće Bema je tada imala svog doktora, stomatologa, ginekologa, laboratoriju i mi smo imali uvid u bolovanja. Tvornica obuće sada ima radnike iz šest opština. Mi više uopšte nemamo uvida u bolovanja”, kaže Marinko Umićević, direktor Fabrike obuće “Bema”.

Novi način suzbijanja zloupotrebe bolovanja samo je jedan korak u rješavanju problema u ovoj oblasti, kažu u Uniji udruženja poslodavaca. Od ministarstva zdravlja očekuju da se još kvalitetnija kontrola omogući kroz izmjene zakonskih rješenja. Dešava se, kažu, da radnici uzmu bolovanje, odu raditi u inostranstvo, otputuju ili jednostavno odmaraju kod kuće.

Upravo se čita:  Najavljene oluje i obilne padavine: Stiže promjena vremena, od "prave zime" nema ništa

“Bolovanje nije samo gubitak u smislu novca, veći je problem sa radnicima koji mijenjaju one koji zloupotrebljavaju i prave lošu klimu u preduzeću, gdje god imate velike zloupotrebe bolovanja, imate lošu atmosferu . Veće štete u drugom segmentu nego finansijskom”, ističe Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

U prošloj godini primjećen je povećan broj radnika na bolovanjima, kada je prema podacima u prosjeku svakog mjeseca zabilježeno 20.000 bolovanja. Trošak Fonda zdravstvenog osiguranja po tom osnovu, na godišnjem nivou iznosi oko 17 miliona KM.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Hadžifejzović šokirao gledaoce: ‘Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja…’

Novinar i urednik Face TV Senad Hadžifejzović imao je sinoć zagonetnu odjavu Centralnog dnevnika. Naime, Hadžifejzović je najavio da...

Još vijesti za vas