Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Novi pravilnik: Za odricanje od državljanstva BiH tražiće da se odreknete i vozačke dozvole!?

Autor:Faktor.ba

Pravilnik propisuje desetak dokumenata koje građani moraju priložiti uz poseban zahtjev i izjavu za odricanje od državljanstva.

Preporučeno

U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine pripremljen je tekst pravilnika koji propisuje šta je potrebno, koliko košta i kakav je postupak za odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine.

Ono što je predloženo kao novina jeste da bi se sada za odricanje od državljanstva tražili vozačka dozvola ili uvjerenje nadležnog MUP-a da je ne posjedujete, te uvjerenje ili potvrda o izmirenim direktnim poreznim obavezama.

Pravilnik propisuje desetak dokumenata koje građani moraju priložiti uz poseban zahtjev i izjavu za odricanje od državljanstva.

Tako bi, osim akata koji tretiraju vozačku dozvolu i porezne obaveze, trebali original uvjerenje ili potvrda o posjedovanju državljanstva druge države ili originalna garancija kojom je zagarantovano sticanje državljanstva druge države, zatim originalna prijava prebivališta ili boravka u inostranstvu i to ne starija od šest mjeseci, originalni izvod iz matične knjige rođenih u BiH, originalno uvjerenje o državljanstvu BiH, također ne starije od šest mjeseci, pa i originalni izvod iz matične knjige vjenčanih u BiH, ne stariji od šest mjeseci, za one koji su vjenčani.

Upravo se čita:  “Pet papira manje”: Uskoro lakše do prava na penziju u FBiH

Tu je i ovjerena kopija putne isprave ili uvjerenje o neposjedovanju, lična karta ili uvjerenje o neposjedovanju.

Konačno, potreban je dokaz o uplati 200 KM za one koji se odriču bh. državljanstva “u korist” državljanstva neke od država bivše Jugoslavije, a 800 KM za ostala državljanstva.

Sve ove dokumente potrebno je prevesti na jedan od jezika koji su u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini kod ovlaštenog sudskog tumača ili u inostranstvu. Uz to za dokumente država s kojima BiH nema bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju javnih isprava, potrebna je dodatna nadovjera Apostille pečatom od strane nadležnih organa, uključujući i notarsku punomoć, izjave i prevode javnih isprava.

Upravo se čita:  Zbog navoda o paravojnim kampovima u RS formiran predmet u Tužilaštvu BiH

– Potrebno je prevesti i tekst nadovjere, kao i tekst Apostille pečata, osim Apostille pečata kojim je ovjeren prijevod dokumenta – piše u predloženom pravilniku.

Uprkos ovakvoj proceduri, bh. državljanstva se od 1996. godine do kraja 2021. godine odreklo više od 93.000 ljudi. Prošle godine to je učinilo više od 2.600 ljudi, a u prvih šest mjeseci ove godine tiše od 1.000.

Upravo se čita:  U BiH pao prvi obilniji snijeg ove sezone, najavljene nove vejavice i snježni nanosi

U obrazloženju predloženog pravilnika navedeno je da je potreban jer Zakon o državljanstvu Bosne i Hercegovine nije detaljnije definisao način provođenja postupka, potrebnu dokumentaciju i postupanje nadležnih organa u cjelokupnom procesu.

Pravilnik je trenutno u fazi konsultacija nakon čega će u njega eventualno biti unesene primjedbe. Donosi ga ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a to je trenutno Dubravka Bošnjak.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo