Srijeda, 19 lipnja, 2024

Novi pravilnik za zatamnjena stakla na vozilima u BiH: Ko nema naljepnicu i potvrdu o ugrađenoj foliji bit će kažnjen!

Autor:Redakcija

Preporučeno

Svi oni koji već imaju zatamnjena stakla u skladu sa zakonom, ali nemaju naljepnicu i potvrdu o ugrađenoj foliji, do 01 juna. 2023. godine, mogu upravljati vozilima bez kažnjavanja, ali nakon tog datuma svako vozilo registrovano u Bosni i Hercegovini morat će da ima spomenutu naljepnicu i potvrdu.

Prednosti postavljanja folija na stakla automobila između ostalog su zaštita od sunca i UV zračenja, toplotna zaštita, uštede prilikom rada klima uređaja i manja potrošnja goriva ljeti, a prema mnogim vozačima i ljepši izgled automobila.

Isto tako, jedna od prednosti kada je u pitanju sigurnost, jeste da prilikom pucanja stakla ne dolazi do rasprskavanja stakla, već komadići stakla ostaju zalijepljeni na foliji i na taj način se smanjuje mogućnost povrijeđivanja.

Naljepnica i potvrda o ugrađenim folijama

Naime, u pomenutim izmjenama i dopunama Pravilnika, definisano je da od 01. juna 2021. godine, sve folije koje se postavljaju na stakla automobila moraju da sadrže naljepnicu sa jedinstvenim serijskim brojem koja se postavlja u donjem uglu stakla između folije i stakla, odnosno na staklo, prilikom ugradnje folija, i to pored homologacijske oznake stakla tako da ne prekriva tu oznaku. Dimenzije naljepnice moraju biti 10×40 mm, a servis je dužan da vlasniku vozila izda pisanu potvrdu A4 formata o ugrađenoj foliji, koja, pored naziva servisa koji je izvršio postavlјanje i datuma i vremena postavlјanja folije, sadrži:

Upravo se čita:  Bošnjački povratnici u Trebinju uznemireni: 'Policija druge države ponovo u BiH, pozivamo institucije na hitnu reakciju'

-naziv proizvođača unutrašnje plastične prevlake,
-vrstu unutrašnje plastične prevlake (komercijalna oznaka,

-način proizvodnje, klasa materijala),

-deblјinu unutrašnje plastične prevlake,
-boju unutrašnje plastične prevlake,
-propustlјivost svjetlosti,
-stepen refleksije,
-serijsku oznaku postavlјene nalјepnice,
-izjavu servisa da su ispunjeni svi uvjeti prema UN/ECE R43.

Nakon 01. juna.2023. godine na staklima vozila registriranih u Bosni i Hercegovini ne može se koristiti folija koja ne ispunjava uvjete propisane ovim Pravilnikom.

Upravo se čita:  Od jula do septembra iznajmljivanje auta u RS skuplje za 20 posto

Svi oni koji već imaju zatamnjena stakla u skladu sa zakonom, ali nemaju naljepnicu i potvrdu o ugrađenoj foliji, do 01 juna. 2023. godine, mogu upravljati vozilima bez kažnjavanja, ali nakon tog datuma svako vozilo registrovano u Bosni i Hercegovini morat će da ima spomenutu naljepnicu i potvrdu.

Prema pravilniku zatamnjivanje vozila se smije vršiti na sljedeći način:

Upravo se čita:  Evo šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun, a šta Allah razi olsun

Zatamnjivanje vjetrobrana nije dozvoljeno;

Bočne staklene površine u ravni vozača i suvozača, mogu se zatamniti tako da postavlјanjem homologiranih folija ukupna providnost staklene površine nakon postavlјanja folije iznosi najmanje 70%, tj. maksimalno zatamnjenje može iznositi 30%;
bočne staklene površine motornih vozila iza leđnog naslona sjedišta vozača i suvozača i zadnje staklo motornih vozila postavlјanjem homologiranih folija mogu se zatamniti bez ograničenja, pri čemu motorna vozila moraju imati ugrađena najmanje dva (vanjska) bočna vozačka ogledala.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Neum pun turista: Za vikend se očekuje da bi mogao biti 100 posto popunjen

U Sarajevskoj špici govorio je Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum. S voditeljima je razgovarao o tome koliko...

Još vijesti za vas