Utorak, 16 srpnja, 2024

Novi šef CIA-e radio na rušenju Slobodana Miloševića

Preporučeno

Novoizabrani šef CIA za tajne operacije svojevremeno je radio na rušenju režima Slobodana Miloševića, objavio je AP.

cia_floor_seal

Američka agencija javlja da je prvobitni favorit bila jedna od najviše pozicioniranih žena u CIA, ali da je njeno imenovanje postalo sporno poslije intervencije iz Senata zbog toga što je ona svojevremeno upravljala zatvorom CIA-e na Tajlandu u kojem su za ispitivanje osumnjičenih za terorizam korištene tehnike mučenja.

“Umjesto da se odluči za nju, direktor CIA-e Džon Brenan se okrenuo šefu odjeljenja CIA-e za Latinsku Ameriku i bivšem šefu stanice u Pakistanu, za kojeg bivši funkcioneri kažu da je svojevremeno vodio tajnu operaciju koja je pomogla u rušenju bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića s vlasti”, navodi AP.

Taj program se, kako dodaje američka agencija, unutar CIA-e smatra “modelom uspješne miroljubive tajne operacije.”

Bivši funkcioneri su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, jer nisu ovlašteni da javno govore o operacijama CIA-e.

AP navodi da je ime novog šefa za tajne operacije poznato mnogima u obavještajnim, diplomatskim i novinarskim krugovima, kao i ime žene od čijeg se imenovanja odustalo.

I jedan i drugi su se predstavljali kao pripadnici CIA-e brojnim vladama u svijetu. Ipak, CIA smatra da njihova imena ne treba objavljivati, jer su tehnički još operativci.

Izvor: Avaz.ba

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas