Utorak, 18 lipnja, 2024

Novi udar na džep građana: Poskupljuje nekadašnji sinonim za jeftinu namirnicu

Autor:BHRT

Preporučeno

- Sve je poskupilo, pa mi ta najava nije nikakvo iznenađenje. Ko je do sada kupovao, kupovat će i dalje - kaže sugrađanka.

Do prije godinu dana tjestenina je bila sinonim za jeftinu namirnicu i smatrala se nečim što sebi svako može priuštiti.

Međutim, ako je suditi prema kretanjima na svjetskom tržištu, to će se uskoro i u Bosni i Hercegovini promijeniti.

Zbog nestašice i loše kvalitete durum pšenice od koje se proizvodi tjestenina, već krajem oktobra na policama bi potrošače mogle zateći nove, više cijene tog proizvoda.

Upravo se čita:  Slučaj u BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Vremena kada je kesa makarona koštala tek nešto više od marku davno su iza nas. Pojedini proizvođači već su podigli cijene, a novo poskupljenje se sprema.

– Sve je poskupilo, pa mi ta najava nije nikakvo iznenađenje. Ko je do sada kupovao, kupovat će i dalje – kaže sugrađanka.

Naša zemlja nema svoju proizvodnju durum pšenice koja se koristi za proizvodnju tjestenine, zbog čega se oslanja na uvoz. Cijena uvozne skočila je od 30 do 40 posto – objašnjavaju domaći proizvođači tjestenine, navodi BHRT.

Upravo se čita:  Građani, oprez: U ovom dijelu BiH pojavile su se falsifikovane novčanice, među osumnjičenima i Sarajlija

– Zbog nedostatka kvalitetne sirovine, bit ćemo prinuđeni uvoziti iz Italije durum pšenicu koja je od 30 do 40 posto skuplja od krupice brašna. Eventualno možda će biti poskupljenja radi tog nedostatka dovoljnih količina. Dobio sam informaciju da ćemo imati zagarantovanu cijenu do kraja septembra, eventualno do 15. oktobra – kaže Enes Subašić, izvršni direktor kompanije za proizvodnju tjestenine.

Upravo se čita:  Broj stranih radnika skoro dvostruko veći nego prošle godine

Međunarodni savjet za žitarice predviđa da će globalna proizvodnja duruma za 2023/24. godinu biti najniža u 22 godine, čime će svjetske zalihe biti najmanje u tri decenije, a to znači da poskupljenjima ni izbliza nije kraj.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas