Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Novi udar na džep građana: Poskupljuje nekadašnji sinonim za jeftinu namirnicu

Autor:BHRT

- Sve je poskupilo, pa mi ta najava nije nikakvo iznenađenje. Ko je do sada kupovao, kupovat će i dalje - kaže sugrađanka.

Preporučeno

Do prije godinu dana tjestenina je bila sinonim za jeftinu namirnicu i smatrala se nečim što sebi svako može priuštiti.

Međutim, ako je suditi prema kretanjima na svjetskom tržištu, to će se uskoro i u Bosni i Hercegovini promijeniti.

Zbog nestašice i loše kvalitete durum pšenice od koje se proizvodi tjestenina, već krajem oktobra na policama bi potrošače mogle zateći nove, više cijene tog proizvoda.

Upravo se čita:  Bosna i Hercegovina slavi Dan državnosti

Vremena kada je kesa makarona koštala tek nešto više od marku davno su iza nas. Pojedini proizvođači već su podigli cijene, a novo poskupljenje se sprema.

– Sve je poskupilo, pa mi ta najava nije nikakvo iznenađenje. Ko je do sada kupovao, kupovat će i dalje – kaže sugrađanka.

Naša zemlja nema svoju proizvodnju durum pšenice koja se koristi za proizvodnju tjestenine, zbog čega se oslanja na uvoz. Cijena uvozne skočila je od 30 do 40 posto – objašnjavaju domaći proizvođači tjestenine, navodi BHRT.

Upravo se čita:  Uvoz električnih vozila u BiH četiri puta viši nego lani: Najskuplji uvezeni plaćen pola miliona KM

– Zbog nedostatka kvalitetne sirovine, bit ćemo prinuđeni uvoziti iz Italije durum pšenicu koja je od 30 do 40 posto skuplja od krupice brašna. Eventualno možda će biti poskupljenja radi tog nedostatka dovoljnih količina. Dobio sam informaciju da ćemo imati zagarantovanu cijenu do kraja septembra, eventualno do 15. oktobra – kaže Enes Subašić, izvršni direktor kompanije za proizvodnju tjestenine.

Upravo se čita:  U Parlamentu BiH upućena inicijativa za smjenu ministra odbrane Zukana Heleza: Tvrde da je uznemirio javnost

Međunarodni savjet za žitarice predviđa da će globalna proizvodnja duruma za 2023/24. godinu biti najniža u 22 godine, čime će svjetske zalihe biti najmanje u tri decenije, a to znači da poskupljenjima ni izbliza nije kraj.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Otkrivena lokacija na kojoj je ubijena 14-godišnja djevojčica Vanja

Tijelo djevojčice Vanje G. pronađeno je u selu Brazda, blizu Skoplja. Do mjesta gdje je ubijena dolazi se makadamskim...

Možda vas zanima i ovo