Petak, 1 prosinca, 2023

Novi udar na džepove građana: Zatraženo povećanje cijene plina u FBiH

"Ukoliko Vlada FBiH odobri navedeni zahtjev, nova prodajna cijena prirodnog gasa prema distributeru Sarajevogas iznosiće 0,837 KM/m3 u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala koja je iznosila 0,797 KM/m3, i primjenjivaće se od 01.10.2023. godine”, navode iz Energoinvesta.

Preporučeno

Energoinvest d.d. Sarajevo obavijestilo je javnost da je ruski isporučilac plina Gazprom Export dostavio novu cijenu prirodnog gasa za četvrti kvartal 2023. godine. Zbog toga je, kako se navodi, Energoinvest izvršio rekalkulaciju troškova i cijene prirodnog gasa za tarifne kupce koju odobrava Vlada FBiH. Zahtjev za korekciju cijene prirodnog gasa dostavili su Vladi Federacije BiH danas, a procentualno povećanje cijene plina bilo bi za od 4,96% u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala.

Upravo se čita:  Meteorolog Sladić objavio novu prognozu: Koliko će snijega i gdje pasti u narednim danima

“Na povećanje cijene prirodnog gasa je uticao porast cijene naftnih derivata koji utiču na formiranje proizvođačkih cijena prirodnog gasa. Također je došlo do trenda povećanja vrijednosti USD u odnosu na EUR i KM, što je sumarno rezultiralo gore navedenim povećanjem. Ukoliko Vlada FBiH odobri navedeni zahtjev, nova prodajna cijena prirodnog gasa prema distributeru Sarajevogas iznosiće 0,837 KM/m3 u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala koja je iznosila 0,797 KM/m3, i primjenjivaće se od 01.10.2023. godine”, navode iz Energoinvesta.

Upravo se čita:  BH Pošta upozorava: Kruži lažni oglas za prodaju izgubljenih paketa

Napominju kako je ovo “prvo povećanje cijene prirodnog gasa u 2023. godini, i do sada u periodu od 01.01.2023 do 30.09.2023. godine cijena gasa je umanjena za 37,4% u odnosu na zadnji kvartal 2022. godine”.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo