Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Novi zastupnici uskoro u skupštinskim klupama: Na vrijeme da se obračuna plata

Preporučeno

Datum održavanja konstituirajuće sjednice dogovoren je 9. novembra na konsultativnom sastanku sa predstavnicima političkih stranaka koje su na općim izborima u u BiH osvojile mjesta u Parlamentu FBiH za naredni četverogodišnji mandat.

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za 1. decembar. Kako je najavljeno, prije usvajanja dnevnog reda bit će uručeni certifikati o izboru zastupnika u Predstavnički dom Parlamenta FBiH i potpisivanje izjave o prihvatanju mandata.

Dnevnim redom predviđen je izbor privremenih komisija Predstavničkog doma i to: mandatno-imunitetske komisije, komisije za izbor i imenovanje, te privremene administrativne komisije. Potom će biti verifikovani mandati poslanika u Predstavničkom domu i date svečane izjave.

Upravo se čita:  Podnesena nova krivična prijava protiv Milorada Dodika

Među preostalim tačkama su izbor rukovodstva Doma, predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Predstavničkog doma i izbor radnih tijela. Podsjetimo, datum održavanja konstituirajuće sjednice dogovoren je 9. novembra na konsultativnom sastanku sa predstavnicima političkih stranaka koje su na općim izborima u u BiH osvojile mjesta u Parlamentu FBiH za naredni četverogodišnji mandat.

– Poslovnički je da materijale za sjednicu treba uputiti zastupnicima četrnaest dana prije njenog održavanja, a praktični razlozi su u tome što završava mjesec obračuna plaća za dosadašnje zastupnike, a s 1. decembrom kreće obračun novim. Ne samo ovi već i drugi tehnički razlozi su nas opredijelili da završimo ovaj mandat krajem novembra, a novi počnemo s decembrom. Time se otvara veći prostor i duže vrijeme za formiranje parlamentarnih većina budući da će one zavisiti i od strukture Doma naroda, rekao je Mirsad Zaimović, dosadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma.

Upravo se čita:  Nova kapitulacija Milorada Dodika: Predsjednik SNSD-a odustaje od Izbornog zakona RS?

On smatra da će većina u Parlamentu FBiH zavisiti vjerovatno od strukture u delegatskim klubovima Doma naroda.

– Svi priželjkujemo da parlamentarne većine budu što prije formirane i nove vlasti što prije konstituirane da bi nastavile rješavati probleme s kojima se susreću građani, kaže Zaimović.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dan žalosti u Tuzli: Danas će Amela i njeno dvoje djece biti ispraćeni na vječni počinak

Amela Čičkušić, te njeno dvoje djece Amar (2015) i Ajna (2022), koje je u tuzlanskom naselju Stupine u nedjelju...

Još vijesti za vas