Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Obilježavanje Dana šehida: U njihovom šehadetu je naš život, ne smijemo to nikada zaboraviti

Preporučeno

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se Dan šehida. Muslimani se tada, učeći dove i molitve, posjećujući mezarja u BiH, prisjećaju najboljih bosanskih sinova koji su dali živote u odbrani BiH i danas će biti tako.

Bajram je radost za svakog muslimana, čitavu muslimansku zajednicu i čitav svijet. No, muslimani u BiH se drugog dana Ramazanskog bajrama prisjećaju velikog broja onih koji se više ne nalaze među živima, onih koji su živote izgubili u toku agresije na BiH od 1992. do 1995.

Upravo se čita:  Crnogorski amandmani rezoluciji o Srebrenici: Dodatno potvrđeno da se ne želi etiketa postaviti jednom narodu

Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su se svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo.

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine. Čini se da, kako vrijeme prolazi, ova odluka Rijaseta sve više dobija na važnosti i značaju.

Upravo se čita:  Poraz Dodikove politike: Stranke vlasti iz RS-a će izaći na izbore po Schmidtovim pravilima

U bajramsku hutbi ovaj dan se posebno spomenuto reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

“Prisjetimo se da njima dugujemo neizmjernu zahvalnost i skrušenu dovu. U njihovom šehadetu je naš život, ne smijemo to nikada zaboraviti – poručio je, između ostalog, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je rezolucija o genocidu u Srebrenici. 84 države su glasale za, 19 protiv a 68...

Još vijesti za vas