Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Obilježen Dan oslobođenja Banjaluke od fašizma

Preporučeno

Banjaluka se mora ponositi svojom antifašističkom prošlošću, poručili učesnici manifestacije obilježavanja 22. aprila

Foto: Banjalukain.com
Foto: Banjalukain.com

Banjaluka je nizom kulturnih i sportskih manifestacija danas proslavila 22. april, Dan oslobođenja od fašizma i Dan Grada.

U okviru proslave, vijence na spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata položili su premijerka RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, delegacije SUBNOR-a Banjaluke, te političkih partija i pojedinih udruženja građana.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić kazao je da je „68 godina od oslobođenja Banjaluke od okupatorskih fašističkih snaga povod da se ističe da su Banjalučani kao i brojni građani BiH bili učesnici najmasovnijeg antifašističkog pokreta u tadašnjoj Evropi“.

„Mnogi od njih su za to položili svoje živote, mnoge civilne žrtve su pale zato što su podržavale NOP i Banjaluka zato posvećuje pažnju tom datumu. Narodni heroji imaju svoj položaj u istoriji, i samim tim što se ovaj dan i dalje obilježavamo kao Dan Banjaluke, govori da oni nisu zaboravljeni“, kazao je Radojičić.

Upravo se čita:  Završeno probijanje najdužeg tunela: “Od Sarajeva do Save 2026. godine potpuno spojen koridor Vc”

Na trgu Palih boraca kod spomenika i bisti narodnih heroja danas se okupilo veoma malo građana. U izjavi za agenciju Anadolija, oni s kojima smo razgovarali, kažu da imaju osjećaj da sve vrijednosti NOR-a koje baštine, polako nestaju.

Živko Radišić, bivši član Predsjedništva BiH, istakao je da se „nikada ne može iskazati dovoljno pijeteta žrtvama NOR-a i odužiti se onima koji su sebe ugradili u slobodu i poslijeratni razvoj“.

Podvukao je da Banjaluka „može i mora biti ponosna na svoju anfitašističku prošlost, ali da se nažalost istorija sve manje poštuje, ljudi se polako odriču svoje slavne prošlosti i ponašaju kao da je istorija od njih počela“.

Upravo se čita:  Smrt dvojice mladića u FBiH upalila alarme: O morbilima će se tražiti očitovanje i od resornog ministra

„Ja sam dijete iz partizanske porodice i stoga svake godine dolazim na ovaj dan da se poklonim sjenama onih koji su nam darivali slobodu, i ne razumijem zašto se to sada više ne zove Dan oslobođenja Banjaluke nego Dan Grada. To je sramota jer istoriju niko ne smije prekrajati “, kazala je za agenciju Anadolija Dragica Dragić.

Gradske vlasti i ove godine su odustale da u povodu Dana grada dodijele najveće priznaje – Ključ grada.

U izjavi za agenciju Anadolija gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović kazao da je riječ „ o izuzetnom priznanju koje za sobom nosi i titulu počasnog građanina Banjaluke, te da komisija za dodjelu priznanja nije ocijenila da postoji ijedan pojedinac koji bi to priznanje mogao dobiti“.

„Ja mislim da ima više onih koji bi ih trebali, dobiti nego što ima ključeva. Ima zaista mnogo inih koji su zadužili Banjuluku i ne razumijem razloge zbog kojih se to prizanje ne dodjeljuje“, kazao je Radišić.

Upravo se čita:  CIK kaznio još nekoliko stranaka: HDZ bez saglasnosti postavio stranački bilboard

I predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić saglasan je da u Banjaluci ima pojedinaca koji bi trebali dobiti najveće gradsko priznanje.

„Šteta je da se ono ne dodjeljuje, možda bi trebalo mijenjati procedure vezane za dodjelu ključa Grada, kako bi oni koji to zaslužuju bili i nosioci najvećih gradskih priznanja“, kazao je Radojičić.

Sa ovim stavom je saglasan i bivši potpredsjednik RS Ivan Tomljenović, koji kaže da je „žalosno da strukture vlasti u Banjaluci ne žele ili neće da među svojim sugrađanima prepoznaju ljude koji su ovaj grad svojim radom afirmisali i zadužili i da im se kroz dodjelu ključa grada oduže“.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas