Subota, 20 srpnja, 2024

Obilježena 70. godišnjica Bitke na Neretvi

Preporučeno

Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR BiH) organizovao je danas u Jablanici manifestaciju povodom obilježavanja 70. godišnjice Bitke za ranjenike – Bitke na Neretvi i Dana pobjede nad fašizmom – Dana Evrope, kojoj je prisustvovalo više hiljada predstavnika antifašističkih udruženja iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, te veliki broj mladih iz BiH.

Upravo se čita:  Meso luksuz za svakog drugog stanovnika
Foto: Dnevni avaz
Foto: Dnevni avaz

U okviru manifestacije, upriličeni su nastupi folklornih i muzičkih grupa, bogat kreativni program, te tradicionalna biciklijada “Stazama ranjenika”.

Između ostalog, u izložbenoj sali Muzeja “Bitka za ranjenike” na Neretvi otvorena je izložba posvećena partizanskoj pobjedi, a vijenac je položen na postamentu kod vječne vatre.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Nijaz Skenderagić izjavio jeda su ovo najznačajnije godišnjice, naročito sa stanovišta obnove državnosti BiH i presudnih bitaka koje su se vodile na tlu BiH u prošlosti.

Upravo se čita:  Zašto je majka ostavila djecu od dvije i četiri godine samu u kući? "Riječ je o samohranoj majci koja je morala raditi"

Dodao je kako smatra da u narednom periodu treba osnažiti pokret antifašizma.

“SABNOR BiH planira pozvati pojedince, nevladine i druge organizacije da se okupe, te da na taj način pokušamo da se kroz institucije sistema i druge načine suprotstavimo najezdi fašizma na ovim prostorima, a koji je sve agresivniji”, kazao je Skenderagić.

(Onasa)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas