Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Obilježeno 20 godina od masakra u Ahmićima

Preporučeno

U Ahmićima kod Viteza otkriveno spomen-obilježje u znak sjećanja na 116 civila bošnjačke nacionalnosti koje su ubili pripadnici HVO-a

 ahmici-zlocin

U prisustvu velikog broja članova porodica, prijatelja i komšija žrtava ubistava izvršenih nad 116 civila bošnjačke nacionalnosti, danas je u selu Ahmići kod Viteza obilježeno 20 godina od masakra koji su 1993. godine izvršili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

Nakon molitve u znak sjećanja na ubijene civile sela Ahmići, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je, zajedno sa sinom jednog od ubijenih Bošnjaka, Zaimom Ahmićem, otkrio spomen-obilježje šehidima Ahmića, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Predsjednik FBiH Živko Budimir i potpredsjednici Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić su položili vijenac na spomen-obilježje odavši na taj način počast ubijenim civilima ovog kraja 16. aprila 1993. godine.

Upravo se čita:  Meso luksuz za svakog drugog stanovnika

Izetbegović je u obraćanju kazao kako žrtve Ahmića nikada neće biti zaboravljene.

„Naše ubijene sestre, žene, braća, očevi, i najmlađa žrtva beba od tri mjeseca, u našim su mislima, a naša srca su sa njihovim porodicama. Naša istina ispisana je nevinom krvlju i ona je neuništiva. Mi nećemo zaboraviti šta se desilo, pamtićemo zauvijek, ali ne da bismo se svetili, pamtićemo zato što želimo da se nikad i nikome više ne ponove Ahmići, Foča, Višegrad, Srebrenica… u kojima su nevini bošnjački ljudi stradali“, kazao je Izetbegović.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Poznato kada počinje isplata 1.000 KM podrške za novorođenčad u FBiH

Podsjetivši kako ratni zloćčini ne zastarijevaju, Izetbegović je rekao kako „svi zajedno trebamo vjerovati u pravdu i u sudove i ohrabrivati tužilaštva“.

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane su u selu Ahmići nedaleko od Viteza u srednjoj Bosni, 16. aprila 1993. godine, izvršili ratni zločin protiv bošnjačkih civila. Tom prilikom ubijeno je 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 maloljetnika. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslvaije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti.

Upravo se čita:  Ministar nema dobre vijesti za penzionere: Delić se trudio odgovoriti zbog čega ne može povećati penzije

Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do 10 godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi. Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen je na devet godina zatvora.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas