Srijeda, 17 srpnja, 2024

Objavio cijenu domaćeg proizvoda u Njemačkoj: “Pogledajte kako nas kradu u trgovinama”

Preporučeno

Iako se spominje smanjenje rasta inflacije, cijene i dalje rapidno rastu u Hrvatskoj, a s početkom turističke sezone su eksponencijalno povećale.

Hrvati na Redditu su pobjesnili nakon što je jedan korisnik objavio usporednu cijenu muškog dezodoransa u Hrvatskoj i Njemačkoj. Naime, muški dezodorans marke Nivea u jednoj hrvatskoj trgovini košta 5,29 eura (9,63 KM), dok taj isti dezodorans u Njemačkoj košta 1,79 eura (3,26 KM).

Isti proizvod prodaje se i u Bosni i Hercegovini.

Još jedan korisnik istaknuo je cijenu ovog istog dezadoransa u Velikoj Britaniji, objavivši kako pakiranje od šest komada košta 8,40 funti što je 9,91 euro (18,04 KM), a to znači da će tamo jedan komad platiti 1,65 eura (3,00 KM). Ova razlika u cijeni razbjesnila je neke Hrvate.

“Ljudi shvatite da se cijene više ne formiraju po tome koliki su troškovi proizvodnje, transporta, marketinga i ostalo, nego koliko se može nabiti cijena, a da se i dalje prodaje. Marža nije fiksni pojam”, zaključio je jedan korisnik Reddita, a drugi se odmah nadovezao. “Načelno tačno. Dodao bih da se ovdje se radi o ilegalnom kartelskom udruženju trgovaca“, započeo je korisnik pa je istaknuo kako Hrvatska ima čak osam trgovačkih lanaca (Kaufland, Lidl, Spar, Eurospin, Plodine, Konzum, Studenac, Tommy).

Upravo se čita:  Selma Bajrami odmarala u španskoj Marbelji, plijenila zmijskim tijelom

“Marže su u najmanju ruku bolesne. Neobjašnjiva je pojava da osam lanaca nije sposobno konkurisati jedno drugom da se marže spuste. Još je nevjerovatnija činjenica da je Eurospin relativno nedavno nakon što je istražio tržište i zaključio da u Hrvatskoj postoji sedam aktivnih trgovačkih lanaca te na to rekao, odlično, krenimo s investicijama, tu ima mjesta za još šišanja”, istaknuo je i dodao kako bismo u stvarnom slobodnom tržištu samo prestali kupovati kod jednih i išli kod jeftinijih.

Upravo se čita:  Bh. pjevaču prisjeo odmor u Dubrovniku: Kad je vidio račun, pao mu mrak na oči! Evo koliko je platio sat vremena parkinga

“Međutim, u kartelskom monopolu to ne postoji, osim ako ne planiramo umrijeti od gladi. Identična stvar događa se u drugim europskim manje razvijenim državama, što je država manje razvijena i korumpiranija, cijene identičnih proizvoda relativno su veće naspram prosječne plaće”, napisao je, a jedan se korisnik u ovu raspravu uključio napisavši kako “kruži priča da su strani lanci dolazeći u Hrvatsku htjeli krenuti s nižim cijenama, na što je Todorić počeo prijetiti da će morati masovno otpuštati ljude, pa je vlada pritisnula lance itd itd”.

“Kako je moguće da Ožujsko pivo u Njemačkoj košta 80-ak centi, a tu kod nas dva eura? Zar kamion iz Zaprešića do Črnomerca košta više nego do Munchena”, upitao je jedan korisnik.

Upravo se čita:  Gdje to ljetuje ministar Ramo Isak: Javnosti pokazao svoju suprugu i posvetio joj pjesmu

“Niveini proizvodi su kod nas luksuz, a u Engleskoj koja je otočna država su jeftinjara teška. I tako sam prestao koristiti njihove proizvode ili ih uvozim izvana, jer to se ne može pokvariti, a mogu dobiti za cijenu jednog prizvoda od 500 mililitara, šest litara iz vana”.

Mnogi su se složili oko jedne stvari te su zaključili ko je dežurni krivac za ovakvu situaciju.

“Dućani mogu nabijati maržu koliko hoće jer im država dozvoljava. Da Sabor radi svoje to bi se reguliro pogotovo za strane lance… Ovako možemo ići u susjedne zemlje u nabavku (ako smo blizu granice, naravno) ili spakirati kofere i trbuhom za kruhom”, zaključio je korisnik.

Koliko nas zapravo dućanima kradu
byu/KristijanZic incroatia

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Prodaje se devastirano bh. odmaralište na čarobnom dijelu hrvatske obale, poznata početna cijena

Grad Zenica objavio je međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće,...

Još vijesti za vas